USA. En svart präst på en kyrka i Virginia har blivit dömd för att ha tänt eld på sin bostad. Han skall även ha skrivit ”nigger” i anslutning till huset för att få det att se ut som ett hatbrott.

Den 15 mars kallades polisen till den 41-årige Olander D. Cuthrells bostad där en bil samt delar av det hus han hyrde stod i brand. Båda bränderna kunde släckas och ingen hade kommit till skada. Eftersom någon hade skrivit ”nigger” på huset misstänkte polisen att det kunde röra sig om ett så kallat hatbrott. Cuthrells berättade under en intervju att han efter händelsen inte känt sig trygg och hade varit orolig: ”Det är svårt att sova nu… Det finns ingen frid, det finns ingen känsla av trygghet.”

Utredningen tog dock tidigt en oväntad vändning och Cuthrell blev misstänkt för att själv ha startat branden. Den svarte prästen har nu erkänt sig skyldig och kommer avtjäna ett 12 månaders fängelsestraff som verkställs den 31 oktober. Polisen har ännu inte funnit något motiv till branden, men har fått indikationer på att Cuthrell hade ekonomiska problem. Eftersom Cuthrell inte själv ägde huset eller hade det försäkrat kan han dock inte ha väntat sig mer än sympatier för det påhittade hatbrottet.

Källor:
Black Minister spray painted ‘Nigger’ on his house burns it cries Hate-Crime, now pleads guilty
Minister who claimed racial bias pleads guilty to setting fire to his home


  • Publicerad:
    2013-09-01 16:30