USA. En svart lokalpolitiker i Mississippi har nu uppmanat ”det svarta ledarskapet” att se till att poliser från andra polisdistrikt som kommer in i staden får stenar och glasflaskor kastade på sig.

jackson usa

Kenneth Stokes (t.v.) och Randy Tucker (t.h.).

Den svarte politikern Kenneth Stokes är en av sju personer som sitter i staden Jacksons stadsråd, vilket motsvarar kommunstyrelsen i en svensk stad och innebär att han är med och stiftar lokala lagar.

Stokes har nu hamnat i blåsväder efter att han uppmanat folk att kasta bland annat stenar på poliser.

— Det jag föreslår är att vi samlar det svarta ledarskapet och att när dessa poliser från andra områden kommer in i Jackson kastar vi stenar, tegelstenar och flaskor på dem. Det kommer sända ett meddelande om att vi inte vill ha dem här, sa han.

Det Stokes menar är att poliser från andra polisdistrikt inte bör jaga kriminella som begått mindre allvarliga brott utanför Jackson in i staden eftersom biljakter och liknande utsätter stadens befolkning för en orimlig fara.

I efterhand har han inte backat utan stått fast vid sitt uttalande.

— När vi har dessa poliser som kommer från andra områden och de inte respekterar mänskligt liv, då sa jag att vi ska använda stenar, tegelstenar och flaskor för att få fram budskapet till dem: Sluta utsätt våra barn för fara, sa Stokes.

Mississippis guvernör har fördömt Stokes uttalande och många menar att den svarta politikern borde åtalas för uppvigling. En av de som vill se Stokes åtalad är Randy Tucker som är polischef i Madison County som gränsar till Jackson.

— Om någon polis från Madison County angrips på grund av dina ignoranta uttalanden kommer jag hålla dig ansvarig, har Tucker sagt i ett utspel riktat till Stokes.

Jackson är en av USA:s mest svarta städer. Hela 79,4 procent av befolkningen i staden är av afrikansk härkomst och bara 18 procent är vita.

Källa:
Mississippi lawmaker tells people to throw bricks, rocks and bottles at police officers chasing petty criminals


  • Publicerad:
    2016-01-03 21:55