RASBIOLOGI. SvD har skrivit en artikel där man fastslår att olika människor är anpassade för att bo i olika delar av världen. Artikeln refererar till forskare som konstaterat att fel hudfärg leder till att kroppen inte kan tillgodogöra sig UV-strålning och omvandla den till D-vitamin, vilket i sin tur leder till diverse hälsokomplikationer. Artikelns slutsats sammanfattas bra i rubriken som lyder ”Huden inte anpassad för långa flyttar”.

I SvD-artikeln förklaras hur människors hudfärg anpassats efter deras livsmiljö för att att kroppen ska utsättas för en lagom mängd UV-strålning, som behövs för att kroppen ska kunna producera D-vitamin. Massinvandringen har dock brutit sönder denna naturliga ordning, vilket skapar problem. SvD skriver följande i sin artikel:

Men på senare tid har någonting förändrats. Människor flyttar allt oftare och allt längre ifrån den plats där deras förfäder levde. Fler och fler bor i städer, och andelen tid vi spenderar inomhus blir allt större. Det här är något som innebär att många människor lever i miljöer som deras hy inte är evolutionärt anpassad för, vilket i sin tur kan få konsekvenser för vår hälsa.

Afrikaner som flyttar till Norden kan alltså få brist på D-vitamin, vilket enligt forskare kan bidra till utvecklandet av bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, störningar i immunförsvaret, benskörhet, diabetes typ 2 och flera typer av cancer.

Tidigare har läkare kallat svart hudfärg i Sverige för ett handikapp.

Källa:
Huden inte anpassad för långa flyttar


  • Publicerad:
    2013-02-19 00:45