GÖTEBORG. Sveriges Television hängde nyligen ut en fastighetsägare som ville att man skulle uppge nationalitet när man sökte en lägenhet. Nu menar man att avslöjandet har väckt starka känslor kring det så kallade Svenneberget.

SVT hängde nyligen ut den privata hyresvärden Byggnadsbolaget Curt Lundahl och co i Bergsjön eftersom man uppmanar personer som söker lägenhet att uppge nationalitet. På formuläret som den sökande ska fylla i får man bland annat kryssa i om man är svensk eller utländsk och uppge hur länge man har bott i Sverige.

Enligt SVT:s så kallade avslöjande bor det 72 procent med svenska för och efternamn i bolagets fastigheter. Eftersom Bergsjön är en mångkulturell stadsdel ligger samma siffror i närliggande fastigheter på 18 respektive 8 procent.

Det område som bolaget har sina fastigheter på har därför kallats ”Svenneberget” och det uppges ha varit blandade känslor i området efter SVT:s politiska uthängning.

— Jag tycker det är bra. Det är vansinnigt lugnt och fint här – och jag vet hur de har det på de andra ställena. Vi ska inte dra alla över en kam, men det är mycket bråk där, säger Eva Plantén som bor i en av de aktuella fastigheterna.

Susanne Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, är dock inte lika nöjd med hyresbolagets förfarande och menar att hyresblanketten inte längre ligger i tiden.

— Jag tycker det är helt häpnadsväckande och helt oacceptabelt, det är ändå 2016, menar hon.

Byggnadsbolaget Curt Lundahl och co:s vd, Susanne Lundahl, menar dock att det är frivilligt att lämna många av uppgifterna i formuläret.

Källa:

Starka känslor efter avslöjandet om ”Svenneberget”


  • Publicerad:
    2016-03-22 18:15