ISLAMISERING. Biskopen i Växjö stödjer muslimska böneutrop i 110 decibel i sin stad.

Foto: mochawalk (CC0)

I tisdag meddelande polisen i Växjö att en moské i staden ska få tillstånd att göra muslimska böneutrop. Böneutropen får vara 110 decibel höga utomhus och sändas i tre minuter och 45 sekunder varje fredag mitt på dagen.

SVT Småland rapporterar nu att beslutet stöds av Svenska kyrkans biskop i Växjö, Fredrik Modéus, som säger att det är ett ”klokt och välbetänkt beslut”. I ett skriftligt meddelande till SVT säger Modéus vidare:

Framförallt är jag glad över att beslutet visar att religionsfriheten gäller brett i vårt land. Vi tar lätt religionsfriheten för given, men den som kan sin historia vet att vi inte kan göra det. Religionsfriheten är viktig att värna såväl för oss kristna som för andra.

Faktum är att konceptet religionsfrihet ursprungligen uppstod för att skydda människor som inte ville underordna sig kristendomen och religionsfrihet i västerländsk mening är sällsynt i muslimska samhällen. Religionsfrihet är alltså minst lika mycket rätten till frihet från en religion som friheten att få vara anhängare av valfri religion.

Källa:
Biskop Fredrik Modeus: ”Klokt och välbetänkt beslut”


  • Publicerad:
    2018-05-09 12:20