SOMALIA. Den svenske medborgaren Mohamed Hussein Roble har valts till Somalias nya premiärminister.

Somalias president Mohamed Abdullahi Mohamed har utsett den svenske medborgaren Mohamed Hussein Roble till premiärminister i landet, rapporterar TT. Detta efter att den tidigare premiärministern Hassan Ali Khaire avsattes i en misstroendeomröstning av parlamentet i juli. Bakgrunden till att Khaire avsattes var en konflikt med presidenten kring huruvida nästa års val skulle skjutas upp eller ej.

”Utvecklingen i Somalias parlament innebär ett bakslag för Somalia och ett bakslag för EU:s förtroende för utvecklingen i Somalia”, sade EU:s utrikeschef Josep Borrell då i ett uttalande.

Enligt BBC uppmanar presidenten nu ”svensken” Hussein Roble att ”omedelbart bilda en duglig regering som kan leda landet mot val och göra ordentliga ansträngningar för att befästa säkerhetsframsteg, återuppbygga de väpnade styrkorna, utveckla infrastrukturen och bygga ut grundläggande samhällsservice”.

Roble ska ha kommit till Sverige redan 1992 i samband med att inbördeskriget i Somalia bröt ut. Knappt fem år senare blev han svensk medborgare och år 2000 tog han masterexamen i miljöteknik och hållbar infrastruktur på KTH i Stockholm. I mainstreammedia beskrivs Roble nu som ”svensk” på grund av sitt dubbla medborgarskap.

Presidenten har nu kommit överens med regionala ledare om hur det kommande somaliska valet ska hållas. Istället för den av väst efterfrågade varianten med en röst per medborgare utökas antalet representanter för Somalias olika klaner som har rösträtt till parlamentsvalet.


  • Publicerad:
    2020-09-19 13:30