MÅNGKULTUREN. Afrikaner lanserar plattform för att filmindustrin ska hyra svarta medarbetare.

Afrikanerna Hawa Sanneh och David Nzinga ska göra svensk film ännu svartare. Pressbild.

Afrikanerna Hawa Sanneh och David Nzinga lanserar en plattform för att öka afrikanernas representation bakom kameran och tränga ut fler av de svenskar som gör film inom svensk filmindustri.

Filmproduktionsstudenten Sanneh och skådespelaren Nzinga är två av initiativtagarna.

— Det råder en ganska tydlig brist när det gäller vilka berättelser och personer som får ta plats i svensk film. För att kunna skapa relevant film vill vi att det ska spegla hela samhället. Då krävs fler perspektiv på arbetsplatsen, säger studenten i filmproduktion Hawa Sanneh till TT.

Plattformen samlar verksamma filmarbetare som rasifieras från hela landet. Personer som är både tillgängliga och har rätt kompetens, men som ofta ändå inte blir erbjudna jobb.

Initiativtagarna rasifierar även sig själva eftersom de poängterar att de inte är av vit ras.

Dags att filmbranschen väljer den obekväma vägen
— Jag hoppas det kommer vara [till oss] man vänder sig när man ska börja rekrytera sina produktioner framöver. Det är ju lätt att hamna i gamla hjulspår och bara rekrytera folk man känner eller ser ut som man själv. Nu hoppas jag man vågar kliva ut ur sin comfort zone, säger Sanneh.

Projektet har enligt TT flera tunga filmaktörer i ryggen, som Film Stockholm, Film i Väst, Film i Skåne, Filmpool Nord och Svenska Filminstitutet.

David Nzinga tror att många har velat jobba mer aktivt med mångfaldsfrågan även tidigare.

— Samtidigt kan det vara lite läskigt att förändra. Man får rannsaka sig själv och sitt bolag eller organisation och fråga sig hur det ser ut med mångfalden. Har man misslyckats inom det området får man fråga sig vad kan man göra åt saken. Det här är en väldigt konkret grej, det är ingen som kommer till skada. Vi vill inte putta bort någon, det handlar om att bredda, bjuda in och inkludera, säger Nzinga.

Nzinga anser att personer i maktpositioner måste göra aktiva handlingar för att få till en konkret förändring för att göra svensk film svartare och bättre företräda afrikaners intressen.

— Men om man tänker att jobba med mångfald betyder att man tar in en praktikant eller statist till sin produktion, då blir det fel. Men här har vi lösningen, låt oss nu berika filmbranschen, säger han till TT.


  • Publicerad:
    2020-11-02 10:10