VÄRLDEN. En 29-årig svensk trebarnsmamma sitter fängslad i Irak för sitt medlemskap i Islamiska staten. Nu vädjar hon om att bli förflyttad till Sverige eftersom förhållandena i det irakiska fängelset är ”hemska”.

En 29-årig svensk kvinna från Halland studerade till läkare när hon blev kär i rasfrämlingen Salar Mahmood, som då var en känd profil inom den mer extrema muslimska världen i Göteborg. Hon kom snart att konvertera till islam, gifta sig med Mahmood och klä sig heltäckande.

Tillsammans med Mahmood reste hon sedan till Syrien för att delta i Islamiska statens (IS) uppbyggande av ett kalifat. På plats födde hon även Mahmoods tredje barn. Men maken kom sedermera att dödas i en drönarattack, medan kvinnan greps av irakiska myndigheter som sedan dömde henne till 15 års fängelse för samröre med IS.

I ett brev som Aftonbladet tagit del av vädjar nu kvinnan om att få bli förflyttad till Sverige. Hon skriver att ”omständigheterna i irakiskt fängelse är hemskt när det kommer till hygien, mat, hälsa. Vill vara nära mina släktingar och kunna återanpassa mig för ett liv i det svenska samhället. Få kunna ta emot besök från mina barn”.

Hon tycks också mena att hon inte alls har sympatiserat med IS och att hon länge försökte lämna deras territorium. ”Jag har blivit dömd utan vittnen och bevis. Felaktiga anklagelser och ingen rätt till mänskliga rättigheter. Varken mina ord eller advokatens ord blev hörda”, skriver hon enligt Aftonbladet.

Även kvinnans familj vill att hon ska komma hem och de bekräftar att hon även tidigare försökt fly från IS.

— Hennes och barnens pass var också beslagtagna av terrorsekten, och jag har fått veta att hon har försökt att fly hem flera gånger med barnen men utan att lyckas. Varje gång hon kontaktade oss grät hon och sa att hon ville åka hem, har kvinnans syster tidigare berättat för GT/Expressen.

—  Hon älskar sina barn så mycket att hon var beredd att dö för dem. Ingen människa förtjänar detta som hon har gått igenom. Hon har själv sagt att hon hatar IS som hennes man har utsatt henne och barnen för. Men nu är min syster fängslad i en källare utan solljus. För vad?, berättade systern vidare.

Källor:
Fängslad IS-kvinna vill komma till Sverige
Svenska lärarstudenten Victoria, 29, dömd i Irak


  • Publicerad:
    2019-07-04 20:00