YTTRANDEFRIHET. En svensk man i Köping dömdes nyligen för hets mot folkgrupp efter att ha postat ett inlägg på Facebook.

En svensk medelålders hårt arbetande och tidigare ostraffad man från Köping dömdes nyligen för hets mot folkgrupp efter att ha postat ett inlägg i en öppen grupp på Facebook.

Inlägget bestod av att han hade skrivit ”fy faan…” samt postat en bild föreställande en apa som sitter mellan två afrikanska barn med texten ”Sit down kids, i will now tell you how i met your mother’’.

För detta dömdes mannen till villkorlig dom och 60 dagsböter á 320 kronor.

Rätten skrev i domen:

Inlägget – som är både starkt kränkande och stötande, och som helt saknar skyddsvärt intresse utifrån ett yttrandefrihetsperspektiv – uttrycker på ett hänsynslöst sätt missaktning för personer med anspelning på ras och hudfärg.

Den svenske mannen förklarade i polisförhör att han hade skrivit inlägget efter att upprörts av nyheter om sådant som nu drabbar kvinnor, barn och äldre i vårt land. Vid förhöret erkände mannen att det var han som skrivit inlägget, men förnekade brott. Han uppgav att han var villig att motta ett strafföreläggande.

Anmälan av brott skickades in via mejl den 27 februari 2017 av en Johan Anders Åkesson. Troligtvis är det en mejladress med falskt namn som används av organisationen Näthatsgranskaren som ägnar sig åt att anmäla frustrerade svenskar som upprörs av utvecklingen i Sverige och därför postar ogenomtänkta inlägg på sociala medier.

Den dömde mannen överklagade aldrig domen.

Källa:
Västmanlands TR B3016-18 Dom 2018-09-13


  • Publicerad:
    2018-11-05 10:50