IRAN En svensk medborgare har gripits i Teheran av iransk underrättelsetjänst. Personen ska frekvent ha besökt både Iran och Israel, enligt det iranska underrättelseministeriet.

Den iranska nyhetsbyrån IRNA skriver att en svensk medborgare har gripits av iransk underrättelsetjänst i huvudstaden Teheran. Mannen misstänks för spioneri mot Iran och greps när han var på väg att lämna landet.

IRNA citerar ett uttalande från Irans underrättelseministerium som skriver att den misstänkte haft kontakt med flera européer och icke-européer i Iran som övervakats av landets säkerhetstjänster. Mannen ska också ha rest till och från Iran vid flera tillfällen och även frekvent besökt sioniststaten Israel.

I maj greps en annan svensk medborgare i Iran, kopplat till den politiska rättegången i Sverige mot den tidigare iranske tjänstemannen Hamid Noury. Enligt Irans underrättelseministerium ska den nu gripne svensken ha rest till Iran efter detta för att försöka ta reda på den gripnes identitet.

I uttalandet varnar iranska myndigheter också länder som skickar spioner till Iran och skriver att sådant beteende kommer att bemötas ”på ett relevant sätt” ifall försöken fortsätter.