JUDAISM. I ett radioprogram på temat ”Vem är jude?” fastslog rabbinen Isak Nashman att judendomen inte är en religion utan ett folk och att det är viktigt att förstärka fördomarna mot judar.

De otrodoxa judarna Anna och Isak Nashman.

Den 14 februari sände Sveriges Radios program Människor och tro ett inslag betitlat ”Vem är jude?”. I programmet framträdde olika judiska företrädare och förklarade hur svårt det är att definiera vad judendomen är, men samtidigt hur nödvändigt det är att bejaka sin judiska identitet.

De båda författarna Mose Apelblat och Salomon Schulman framhöll båda hur viktig berättelsen om ”förintelsen” är för den judiska identiteten och sammanhållningen, något som de skrivit om i den nyutgivna boken Käre Moyshe! Käre Shloyme!

Trots att han själv inte har någon relation till ”förintelsen” anser Apelblat att det är en plikt för alla judar att odla den judiska identiteten och föra minnet av det judiska lidandet vidare till barn och barnbarn. Schulman ser det inte själv som en plikt, men utbrister istället:

— För mig är det en njutning att vara jude. Ibland kan jag tänka på det religiösa, ibland på det skönlitterära eller på något intellektuellt inom judendomen. Jag är verkligen hänförd över att vara jude!

Judendomen är ingen religion – den är ett folk
Andra delen av programmet är ett reportage hemma hos de ortodoxa judarna Anna och Isak Nashman, där Isak också är rabbin. Han anser att det judiska är så viktigt att framhålla och raljerar om när han ser någon med typiskt judiskt utseende på stan.

— Den där killen – ser han judisk ut? Vad tänker du att han har för nationalitet? Det ser ju ut som om han har klivit in från en Woody Allen-film, det är ju ett skämt. Så mycket jude! Vi behöver förstärka fördomarna om judar, säger Isak Nashman.

Att han kallar judendom för en nationalitet förklarar han senare med orden:

— Om jag öppnar en religionsbok och det står om judendom blir jag arg. Judendomen är ingen religion – den är ett folk! Det är först och främst ett judiskt folk.

Han fru Anna talar om att judendomen är svår att definiera. Det är nästan lättare att definiera vad den inte är.

— Judendomen är regler och tvång … män har vissa saker de ska göra och kvinnor ska göra något annat … den reglerar även det sexuella, säger hon.

”Den judiska civilisationen”
I programmet intervjuas även Anneli Rådestad, chefredaktör för tidskriften Judisk krönika. Hon framhåller hur viktigt Paideia, The European Institute for Jewish Studies in Sweden, är för de unga generationernas judiska identitet. Genom undervisning och opinionsbildning får unga judar lära sig hur man kan ”bidra till den judiska civilisationen”, som hon uttrycker det.

Nordfront har tidigare rapporterat om den judiska organisationen Paideias arbete och visat hur dess talesperson Barbara Spectre har påpekat att det är judar som driver den mångkulturella utvecklingen i Europa och att judarna även fortsättningsvis ska leda detta arbete.

Inte en enda gång under programmet ställer Sveriges Radios reportrar någon fråga om varför judisk identifiering och judisk opinionsbildning är så viktig för judar som väljer att leva i Sverige. Något som är anmärkningsvärt med tanke på att SR är snabba att brännmärka alla som poängterar svensk identifiering och nationell opinionsbildning som rasister.

Källa:
”Vem är jude?”


  • Publicerad:
    2019-02-17 13:10