UTRIKES. En högt uppsatt svensk säkerhetsanalytiker i Washington menar att högergruppen Proud Boys organiserar sig på samma sätt som IS och al-Qaida, och att högerextremism nu är det största terroristhotet mot USA.

Medlemmar av den amerikanska högergruppen Proud Boys. Foto: Anthony CriderCC BY 2.0, via Wikimedia Commons.

Svenskan Mollie Saltskog arbetar på det USA-baserade The Soufan Group, ett privat konsultföretag som hämtar in och analyserar underrättelseinformation i hela världen om bland annat terrornätverk och högerextrema grupper. På sin hemsida nämner TSG regeringar i världsledande stater, FN och EU som sina uppdragsgivare.

I en intervju i statliga SVT Aktuellt hävdar Saltskog att ”den transnationella högerextrema rörelse som Proud Boys ingår i organiserar sig på samma sätt som IS och al-Qaida”. Utan att ge något belägg för påståendet eller någon förklaring om vad det innebär säger hon istället följande:

Likt IS och al-Qaida, när de begår våldsamma aktioner, så ökar medlemskapet [sic!] och deras anhängare exponentiellt. Det såg vi efter 6 januari. Till exempel bara en vecka efter attackerna på Capitolium hade krypterade onlinekanaler som är affilierade med Proud Boys ökat sina anhängare med upp till 70 procent.

Detta är den enda likheten med IS och al-Qaida som Saltskog nämner under intervjun. Däremot menar hon att TSG:s research har visat att våldsbejakande högerextremism är det största terroristhotet mot USA idag och att Proud Boys ingår i den hotbilden:

Vi har sett att Proud Boys inte skyr att använda politiskt våld. Det såg vi 2017 i Charlottesville, i somras i Portland och nu senast 6 januari.

Nyligen terrorklassades Proud Boys i Kanada, men inget annat lands regering har följt efter. Beslutet har istället kritiserats av medborgarrättsgrupper som menar att man i och med detta tänjer på begreppet terrorism så mycket att yttrandefriheten och demonstrationsrätten är hotad.

Säkerhetsanalytikern Mollie Saltskog har studerat på den judisk-amerikanske finansmannen och filantropen Stephen A. Schwarzmans internationella forskarutbildningsprogram vid Tsinghua University i Kina. 2015 belönades hon med Emirates NBD Middle East Essay Prize för sin forskning om rekryteringen av kvinnor till al-Qaida.


  • Publicerad:
    2021-02-16 15:30