FOLKFÖRRÄDERI. Sverige hamnar högst upp på lista över ”invandringstörstiga länder” enligt Thailands digitaliseringsminister, som avslöjar svenska ambassadens sockrade raggningsbrev till thailändska folket.

Upprinnelsen till avslöjandet av Thailands digitaliseringsminister Chaiwut Thanakhamanusorn om svenska ambassaden i Bangkok är det faktum att Thailands Ministerium för digital ekonomi och digitalt samhälle (DES) för närvarande nagelfar den nybildade Facebookgruppen Låt oss flytta utomlands – som av nyhetssidan Bangkoknews uppges ha ”uppstått i frustration över regeringens hantering av coronapandemin”.

På mindre än en vecka har gruppen, som bildades den första maj, skrapat ihop över en halv miljon medlemmar, som delar tips om studier och arbete utomlands.

Men här ska även ha förekommit politiskt innehåll och inlägg om högst känsliga ämnen som beskylls för att bryta mot landets majestätslag.

Digitaliseringsministern har förklarat att ministeriets arbetsgrupp håller ett öga på den nybildade gruppen och har fått instruktionen att vidta rättsliga åtgärder mot olagligt innehåll närhelst nödvändigt.

Studier och boende utomlands bör uppmuntras
Han har vidare klargjort att den övervägande delen av innehållet erbjuder användbar information om studier och boende utomlands – vilket, menar han, i sig ”är något positivt och bör uppmuntras”.

Ett flertal statliga myndigheter, inklusive Utbildningsministeriet och Ministeriet för Högre Utbildning, Vetenskap, Forskning och Innovation (MHESI) står redo att stödja var thailändare som önskar arbeta eller bedriva studier utomlands”, förklarar ministern.

Chaiwut uppmanar vidare gruppmedlemmar att inte dela information eller råd som kan påverka relationen mellan Thailand och andra länder, såsom tips om hur man ”undviker kostnader för immigration”.

Han varnar också användare för bedragare som utnyttjar människor som söker jobb utomlands och berättar att Arbetsministeriet 2018 – 2020 erhöll över 1500 klagomål rörande sådana bedrägerier.

Det är i detta sammanhang som ministern kommer in på hur gruppen Låt oss flytta utomlands! har dragit till sig uppmärksamhet från några särskilt ”invandringstörstande” länder i synnerhet.

Genusjämlikhet” och social välfärd bland ambassadens dragplåster
Det mest flagranta exemplet på sådan uppmärksamhet, menar ministern, är det Facebookinlägg som den svenska ambassaden i Bangkok postat, där man saluför Sverige som en möjlig – och lämplig – destination för migration:

Drömmer du om att flytta utomlands? Här är några skäl att överväga Sverige: Stark arbetsrätt och gediget arbetsskydd, genusjämlikhet, innovation och social välfärd för alla.

Bangkokpost kommenterar att Sveriges grad av angelägenhet att dra till sig migranter från Thailand nu även tycks ha börjat smitta av sig på länder som Australien, Norge och Japan.

Migrationsströmmen från Thailand till Sverige har kartlagts i en rad studier.


  • Publicerad:
    2021-05-07 15:40