SVERIGE. Flera fotbollsspelare med invandrarbakgrund har svikit Sverige och valt att spela för andra landslag än det svenska. Nu vill BP:s akademiansvarige Ola Larsson att Sveriges landslag ska anställa fler invandrare som ledare för att råda bot på ”problemet”.

Bonnierägda TV4 visade under onsdagskvällen ett nyhetsinslag i vilket Ola Larsson, akademiansvarig för Brommapojkarna, menar att svenska fotbollslandslaget behöver anställa fler invandrare som ledare. Detta då flera personer av utländsk härkomst som växt upp i Sverige ändå väljer att spela för andra landslag än det svenska.

Två exempel som TV4 nämner är Loret Sadiku och Agon Mehmeti som har valt att spela för Albaniens landslag istället för det svenska. Ett tredje exempel som tas upp är Miiko Albornoz som nobbade det svenska landslaget till förmån för Chiles landslag. TV4 ”glömmer” dock att nämna att Albornoz dömts för sexuellt utnyttjande av barn och att han erkänt att hans beslut att inte spela för Sverige till viss del beror på att han tycker det är jobbigt med den negativa uppmärksamheten han skulle få om han spelade för Sverige.

Lösningen för landslaget är enligt Larsson, åtminstone på kort sikt, kvotering:

— Jag är ingen stor fan av kvotering, eller positiv särbehandling i det här fallet, men jag tror att det kan vara ett medel att använda på kort sikt för att tvinga in personer med invandrarbakgrund i landslagsledningen.

Larsson menar att Sverige inom tio år kommer ha ett landslag där majoriteten av spelarna har invandrarbakgrund:

Inom tio år kommer vi att ha ett landslag som till den större delen kommer att bestå av spelare med invandrarbakgrund. Det här är ju en jätteresurs. Om vi inte tar tillvara på det så blir det som de här läkarna som sitter och kör taxichaufförer, det är ju en katastrof. Fasen, se till att skapa en plan för hur vi ska jobba med det här och se det som något positivt i stället.

När Larsson får frågan om hur han jobbar i BP så erkänner han att han diskriminerar svenskar:

— Jag har tänkt mycket på att söka tränare i andra kretsar än vad jag normalt befinner mig i. Om vi tar en kille som vi har som har rötter i Västafrika. Jag frågade om han har kompisar i sin bekantskapskrets som skulle kunna vara tillräckligt bra på att vara tränare. Då får han lägga ut den kroken för jag kommer aldrig att träffa de här personerna annars. Sedan får vi in ansökningar och då har jag faktiskt valt att särbehandla för att bjuda upp folk som har invandrarbakgrund för att sitta i samtal med dem.

Källa:
TV: Ungdomsutvecklaren orolig för svensk fotbolls framtid: ”Måste ha fler ledare med invandrarbakgrund”


  • Publicerad:
    2014-01-15 23:55