IDROTT. Den svenska gymnastiken för ungdomar blir helt könsneutral. Detta efter en rapport från RFSL som tycks ha satt stor press på Svenska gymnastikförbundet.

Pojkar ska numera få tävla med flickor och vice versa, enligt nya regler som Svenska gymnastikförbundet tagit fram. Foto: Pixabay (Public domain).

Efter att RFSL i oktober publicerat en rapport där man riktade skarp kritik mot idrottsvärlden tycks Svenska gymnastikförbundet ha vidtagit uppseendeväckande åtgärder för att tillgodose homolobbyns krav.

I rapporten menade RFSL att så kallade transpersoner upplever att de utesluts från idrotten genom bland annat ”slentrianmässig könsindelning”.

Svenska gymnastikförbundet har nu valt att helt slopa all formell könsindelning för ungdomar, rapporterar DN. Beslutet tycks komma av en direkt uppmaning från RFSL om att personer upp till 18 år ska få välja lag eller grupp helt fritt oavsett kön.

Att RFSL endast krävde detta inom barn- och ungdomsidrotten och inte inom elitidrotten motiveras i rapporten med att internationella regelverk, medicinska regler och antidopningsregler gör situation inom elitidrotten ”mer komplex”.

Enligt Svenska gymnastikförbundets beslut ska ”önskemål om att få tävla i annan tävlingsklass än den som följer det juridiska könet […] mötas” på förenings-, regional och nationell nivå, upp till och med JSM-nivå. Men man stannar inte där: De nya reglerna kommer även att gälla för elitsatsande ungdomar, åtminstone inom Sverige.

— Det som vi kan påverka är tävlingar på hemmaplan, och då är det upp till och med junior-SM-nivå, säger Åsa Ekdahl, medicinsk koordinator och utredningsansvarig för frågan hos Gymnastikförbundet, till DN.

— Ett senior-SM är en uttagningstävling till internationella tävlingar, så där måste vi förhålla oss till internationella regler, fortsätter hon.

På fråga om det inte blir orättvist om en pojke får tävla mot flickor i exempelvis truppgymnastik svarar Ekdahl:

— Det beror på vilka discipliner det gäller. Om det är spänst och styrka som är en favör skulle det kunna få en viss konsekvens i någon disciplin. Är det i stället smidighet och rörlighet som är viktigt skulle det kunna få andra konsekvenser. Visst, man skulle kunna uppleva någon orättvisa någonstans, men å andra sidan kan det vara tvärtom på ett annat ställe.

Ekdahl menar att man inte ser detta som ett problem eftersom det är viktigare att kunna ”möta individen” och ”få den att trivas”. Att förfrågningar om att få tävla med det motsatta könet rent historiskt har varit väldigt ovanliga tycks inte heller bekymra henne.

— Vi tror att det finns ett mörkertal. Därför måste vi ta den här frågan på allvar, säger hon.

Svenska gymnastförbundets generalsekreterare Pelle Malmborg hoppas nu att beslutet tas väl emot.

— Det är klart att det här i vissa fall kan komma att ifrågasättas, men jag kan tänka mig att de individer som tar de här livsbesluten möter väldigt mycket fördomar och utmaningar redan som det är. Så kan vi underlätta deras liv ett litet, litet uns – och se till så att alla är välkomna – är det det minsta vi kan göra, säger han till DN.

Vidare rekommenderar Gymnastikförbundet sina föreningar att bland annat ”utbilda sig i hbtq-frågor”, använda ”föredragna namn och pronomen” på sina medlemmar samt att ”stötta personer som önskar tävla i annan tävlingsklass”.

— Jag har inte sett något annat förbund som har har tagit ett sådant här öppet ställningstagande, säger Åsa Ekdahl.


  • Publicerad:
    2020-11-30 13:00