ISHOCKEY. Han är bög och ordförande för Svenska ishockeyförbundet. I en intervju med den judiska tidningen Dagens Nyheter berättar Anders Larsson om hur svensk hockey ska bli mer jämställd och mindre macho.

Allt fler svenska ishockeylag går homolobbyns agenda till mötes.

Den öppet homosexuelle Anders Larsson valdes 2015 till ny ordförande för Svenska ishockeyförbundet. Inledningsvis talade han om hur viktigt det var att svensk iskockey skulle hålla toppklass internationellt, samt att de olika föreningarna skulle ”hålla ihop”.

— Ska vi lyckas i sträva mot visionen ”Svensk ishockey – världens bästa” och kunna mäta oss i världshockey tror jag det är väldigt viktigt att vi kan hålla ihop den svenska ishockeyrörelsen, från bredd till elit. Svenska ishockeyförbundets fokusområden kommande år kan sammanfattas i begreppen rekrytera, behålla och anläggningar, sade Anders Larsson i samband med att han valdes till ordförande.

Men i en ny intervju med Bonniertidningen Dagens Nyheter (DN) framgår det att han dessutom vill förändra svensk ishockey, bland annat genom att göra den mer jämställd och mindre macho.

Om sin egen homosexualitet säger han:

— Under mina år i förbundet har det aldrig varit en grej att jag lever med en man och inte med en kvinna. Alla pratar visserligen om en ordförande (ha,ha) men då har det varit om beslut jag har tagit eller saker jag har sagt.

— Jag brukar ibland säga att en homosexuell väljs till ordförande är väl ett tydligt tecken på att det inom svensk hockey inte spelar någon roll vem du lever med, fortsätter Larsson.

Han menar också att vissa ”väljer bort” ishockey på grund av att sporten skulle vara alldeles för ”macho”.

— Jag tror tyvärr att det finns ett antal unga killar som väljer bort hockeyn eftersom man har bilden av det är en machosport. Därför är det viktigt hur vi uppträder och vilka budskap vi förmedlar, säger Larsson.

Sedan Larsson valdes till ordförande har Svenska ishockeyförbundet vidtagit flera åtgärder för att stävja ishockeyns maskulina karaktär. En av dessa är att svenska ishockeydomare tvingas bära homolobbyns regnbågsflagga på armen.

— Kan vi som domare stå upp för det här och göra ett ställningstagande, då kommer vi att bjuda in till en diskussion och skapa tankar hos spelare, ledare och fans, kommenterade Svenska ishockeyförbundets domare Joel Hansson beslutet i samband med att det togs under förra året.

— Det är enormt viktigt att vi låter alla vara med och inte låter machokulturen ta över, anser Hansson.

Källor:
Presentation av Anders Larsson ny ordförande för Svenska Ishockeyförbundet
”Vissa väljer bort hockeyn på grund av machobilden”


  • Publicerad:
    2018-08-19 09:00