PROSIONISM. Isobel Hadley-Kamptz skriver för judiska Expressen att SVT hamnar ”farligt nära den antisemitiska fällan” med sin dokumentär som hyllar mångmiljardären George Soros. Judinnan Paulina Sokolow anmäler SVT för hets mot folkgrupp.

I söndags sände SVT en dokumentär som porträtterade den judiske mångmiljardären och globala politiske och ekonomiske spelaren George Soros – vars egentliga namn är György Schwartz. Dokumentären gjordes förra året och har köpts in från Storbritannien.

Isboel Hadley-Kamptz skriver i en krönika för den judiska tidningen Expressen, att SVT med denna dokumentär placerar sig ”farligt nära den antisemitiska fällan”, och undrar ”hur man egentligen tänkte” på SVT, förmodligen avseende att alls sända en dokumentär om George Soros:

Är George Soros hjärnan bakom en global konspiration med syfte att öppna alla gränser?” Den frågan twittrades i går ut från SVT för att locka oss att se en ny dokumentär från Dokument Utifrån. Filmen inleds på samma sätt: ”Kan det vara så att George Soros ligger bakom de senaste årens massmigration, kravaller på gatan i USA och fejkade bombdåd, allt i syfte att undergräva president Trump? Och så fortsätter det…

Att göra biografier och dokumentärer om personer som har stor inverkan på många människors liv är ganska vanligt förekommande, men enligt Hadley-Kamptz ska detta uppenbarligen inte göras om judar. För om porträttet försöker belysa den kände juden ur flera synvinklar, varav några i vanlig journalistisk ordning kan vara kritiska, blir porträttet ”antisemitiskt”. Kritik mot George Soros blir därmed en kritik mot judar.

Enligt Isobel Hadley-Kamptz var denna puff för dokumentären antisemitiskt anstruken. Att den senare reviderades till en mer ”prosemitisk” variant, gör henne inte nöjd.

De första 20 minuterna av dokumentären är som att titta på något från internets mörkaste antisemitiska, antidemokratiska hörn, med precis lagom seriös ton för att faktiskt framstå som trovärdigt. Och detta sänds på svensk public service-tv […] Sedan vänder det, förstås. SVT har alltså inte blivit galna antisemitiska konspiracister [sic], och resten av filmen handlar om att det som påstods under första halvan var fel. Men jag kan ändå inte skaka av mig att jag betraktat extremt välgjord antisemitisk propaganda kablas ut till svenska folket.

”Sedan vänder det förstås”, skriver Hadley-Kamptz, som om det är alldeles självklart att en dokumentär om en jude måste utgöra en hyllning, likt SVT:s egen dokumentär om Harry Schein som kom 2017 – eller åtminstone måste en sådan dokumentär utgöra en hyllning av George Soros verksamhet.

För SVT:s inköpta dokumentär om George Soros är en hyllning som syftar till att tvätta bort ”fördomarna” och ”konspirationsteorierna” mot den enormt rike juden.

Filmproducenterna gör här gemensam sak med EU och flera av dess stater, som vill hindra exempelvis Ungern från att styra sin egen nationalistiska politik, och låta George Soros ”filantropi” verka fritt även där.

George Soros Open Society Foundations, som han givit namn åt efter sin lärare, filosofen Karl Popper – även han med judiskt påbrå – arbetar för raserade nationalstatsgränser, samtidigt som Soros egna bostäder har höga murar runt tomterna för att han ska få vara i fred från omvärlden.

Popper blev vida känd för sin bok The Open Society and its Enemies, där han kritiserar de historiska tänkarna Platon, Friedrich Hegel och Karl Marx utifrån tolkningar om deras totalitära ideal – helt felaktigt beaktat att en tänkare som Platon över huvud taget inte kan jämföras med totalitarismen i ett modernt samhälle av Sovjetunionens typ.

Poppers tolkningar av alla dessa tre tänkare har på goda grunder kritiserats av filosofer och statsvetare. Men inte av George Soros, som vill öppna hela världen för sin turbokapitalism, spekulation och privat finansierade politik.

Sett till den växande kritik mot George Soros som vuxit sig så stark att hans namn är välkänt för en stor allmänhet, antagligen mer känd än vad den judiska bankfamiljen Rothschild är, kan den brittiska dokumentären ses som ett försök till skadekontroll av den allmänna synen på George Soros och hans verksamhet.

Men Hadley-Kamptz bryr sig i sin kritik inte ens om att skriva något om Soros eventuella goda arbete, om han händelsevis har utfört något sådant. Felet med dokumentären är att den i början låtsas ställa kritiska frågor om honom. Detta kan inte göras när det är en jude som porträtteras, för då är det automatiskt antisemitism.

Twitterkontot ”Kungen” kritiserar att en jude aldrig får kritiseras, just angående Sorosdokumentären.

Tvärt om mot vad Isobel Hadley-Kamptzs krönika i Expressen försöker göra gällande, tog dokumentären dock tydligt ställning för både George Soros personligen och hans stiftelser inom Open Society Foundations och deras förda politik.

De kritiska röster mot George Soros som lyfts i början av dokumentären utmålas snarare som bärare av falska konspirationsteorier, människor av den typ medströmsmedier i Sverige kallar omogna unga män som bor i sin mammas källare och knackar ner antisemitiska kommentarer på internet på kvällarna.

De flesta personer som intervjuas i dokumentären är dessutom judar som ges all möjlighet att försvara sin rasfrändes varande och göranden. För varför skulle en multimiljardär med makt att styra nationella ekonomier – vilket Soros drog nytta av när han spekulerade mot den svenska kronan på 1990-talet och tjänade miljarder som svenska medborgare samtidigt förlorade – vara så kallhamrad att han låter någon individ i det globala, öppna samhället, någonsin fara illa?

Den kulturradikala Paulina Sokolow – som med egna ord titulerar sig ”Jewish princess” – har anmält SVT för hets mot folkgrupp på grund av den sända dokumentären.

De globalt sett allt hårdare lagarna mot ”hat”, ”missaktning” och ”hets”, har kommit till för judarnas och deras intressens skull.

Men vissa Twitterkonton undrar om Sokolow har sett hela dokumentären, eftersom den faktiskt tar ställning för Soros:

Kontot Trötter anser att man kan kritisera mannen Soros utan att det är antisemitism, eftersom han ”orsakat miljoner västerlänningars lidande och död”.

Men det får tydligen inte heller sägas eller kritiseras, ens om det är sant, för påståendet återgäldas snart med Anton Holmlunds lakoniska försök till smutskastning: ”Du är antisemit”.

Andra twittrare ger ironiska uttryck för att de inte vill ha George Soros och de liberala EU-staternas samhällsdestruktivitet:

När Sveriges Radios journalist Helena Groll år 2015 frågade Israels förre ambassadör i Sverige Isaac Bachman om judarna själva hade någon skuld i att antisemitismen i Sverige ökar, svarade Bachman med illa dolt förakt för journalistens fräckhet:

— Jag förkastar frågan helt och hållet, blev Bachmans svar.

På grund av det oerhörda i att Groll skötte sin journalistiska uppgift att försöka belysa samhällsfenomen ur flera synvinklar och med olika sentiment, fick hon utstå bannor av sin arbetsgivare som offentligt bad den israeliske Sverigeambassadören om ursäkt för att en av det statliga mediebolagets journalister hade ställt en alltför kritisk fråga till honom under en intervju.

Det enda skälet som går att utröna från utsidan av Sveriges Radios väggar, är att Bachman var jude, och de får inte ifrågasättas, även när det som i Grolls fall inte görs illvilligt. Granskningsnämnden fällde också radioprogrammet som ställde den oförlåtliga frågan till Isaac Bachman.

Svart på vitt: Inga kritiska frågor fick ställas till Israels ambassadör i Sverige.

Även för den mest ointresserade invånare i Norden bör den indignation med vilken ett omnämnande eller en dokumentär om en jude som inte från början till slut tar judens parti, visa vem som innehar den verkliga makten i samhället. Som den amerikanske nationalisten Kevin Alfred Strom så träffande uttryckte det:

För att ta reda på vem som styr över dig, ta bara reda på vem du inte får lov att kritisera.


  • Publicerad:
    2020-04-27 19:35