KYRKLIGT Det går inget vidare för Svenska kyrkan. På grund av kraftigt medlemsras har man redan tvingats sälja cirka hundra kyrkor.

På drygt 20 år har homolobbyorganisationen Svenska kyrkan tvingats sälja omkring 100 kyrkor på grund av att allt fler väljer att lämna organisationen som en gång i tiden var Sveriges lutherska statskyrka.

— Ja det har ju med krympande resurser och minskande medlemstal att göra, säger kyrkorådets ordförande Annika Malm, från Öppen Kyrka (ÖKA), till SVT Nyheter.

Enligt Malm kommer Svenska kyrkan att halvera sitt medlemsantal inom de kommande 20 åren om man inte ”gör något akut”. Detta innebär att minst lika många kyrkor kommer att behöva säljas.

— Så det här är ju bara början, tyvärr, på en trend som kommer att bli större med åren, säger Malm.

Hon tillägger att Svenska kyrkan trots att allt fler överger organisationen kommer att försöka nå människor ändå, fast med ”mindre resurser och mindre personal”.

— Fast det kan ju hända att de söker sig till andra grupper. Och det har vi ju sett att det finns mindre bra grupper kanske där man känner att man får en trygghet och personen blir sedd, tillägger Malm och säger att ”kriminella gäng” är ett sådant exempel.