INRIKES. Enligt en undersökning får svenska skolbarn allt mer närproducerad mat. Hälften av de tillfrågade kommunerna har satt upp program för att öka andelen närproducerat i skolorna.

Kostchefer från 259 kommuner har deltagit i en undersökning i vilken de tillfrågades om maten i skolan. Enligt undersökningen har hälften av kommunerna som målsättning att öka andelen svenskt och/eller närproducerat kött. I samma kommuner är målet att över 90 procent av allt kött ska vara svenskt.

I tillägg har antalet kommuner med uppsatta kostpolitiska program ökat i antal. Bland annat eftersträvas det i många kommuner att köpa in ekologisk mat, något som dock av ekonomiska skäl inte kan göras i önskad utsträckning. Undersökningen visar även att livsmedelskostnaden per portion år 2013 låg på mellan 6,94 och 14,74 kronor och att snittpriset var 9,98 kronor.

Källa:
Ny kartläggning: Under tio kronor för en skollunch


  • Publicerad:
    2014-06-10 19:30