TERRORISM. Svenska staten betalade ut barnbidrag till en familj som åkte ner för att strida för IS i Syrien.

Konvertiten Michael Skråmo.

Den svenske IS-jihadisten Michael Skråmo tog med sig familjen bestående av fru och fyra barn ned till Syrien för att strida för IS. Michael Skråmo är norsk medborgare men har bott i Sverige hela sitt liv. Han kallas också för Abu Ibrahim al-Swedi och är välkänd i islamistiska kretsar.

Skråmo och hans familj lämnade Sverige i augusti 2014 men barnbidragen från försäkringskassan fortsatte att rulla in på fruns konto i åtta månader. Barnbidraget som betalades ut till frun som står som ensam vårdnadshavare är på närmare 6000 kronor i månaden. Det är en summa man kan leva gott på inom IS områden. Det menar Magnus Ranstorp, terrorforskaren vid Försvarshögskolan.

— Michael Skråmo har varit en av de mest kända fallen av IS-sympatisörer under ganska lång tid. Här borde ju polisen eller någon omedelbart ryckt i snöret och informerat alla myndigheter om att de åkt ner, säger Ranstorp.

Försäkringskassan försvarar sig med att de ofta får reda på att folk lämnat landet i efterhand.

— Det är ofta så att vi får uppgifterna om att någon till exempel lämnat landet i efterhand. Då gör vi en utredning och fastställer då en tidpunkt där vi inte längre bedömer att de omfattas av socialförsäkringen, säger Johan Talvik, enhetschef vid Försäkringskassans kontrollverksamhet i Västra Götaland och Halland.

Michael Skråmo och hans familj har även lämnat efter sig skatteskulder i Sverige samt obetalda hyror på närmare 60 000 kronor.

Nordfront har tidigare rapporterat om att Michael Skråmo medverkat i SVT Debatt som ”expert på islamofobi”.

Källa:

Svensken stred för IS – fick barnbidrag från staten


  • Publicerad:
    2016-11-19 09:05