SVERIGE. Antalet batonger och elpistoler som beslagtas på Arlanda har ökat lavinartat sedan förra året. De som försöker köpa in vapen till Sverige är företrädesvis unga män.

Hittills i år har tullen vid Arlanda beslagtagit 3 177 batonger, jämfört med 350 stycken förra året. Antalet elpistoler som tullen stoppat hittills i år är 713 stycken. Ifjol var den siffran endast 140.

Trots att även kvinnor och äldre finns representerade bland de som försöker köpa in vapen till Sverige är det ändå en grupp som sticker ut allra mest och det är gruppen av män mellan 18-35 år. Anledningen som de angett till varför de köper batonger och elpistoler är att de vill försvara sig själva och sina närstående. De som köper vapen säger sig dessutom vara ovetande om att de är olagliga i Sverige.

Enligt chefen för gränsskyddsenheten på Arlanda, Mats Pettersson, började man märka av ökningen från och med slutet av 2015, alltså i samma veva som migrationskrisens konsekvenser gjorde sig påmind för allt fler svenskar.

— Det här började i slutet på förra året. Innan dess såg vi inte det här stora flödet. Vi såg att det fortsatte öka under våren, sommaren. Det verkar inte ta slut heller, säger Pettersson.

Källor:
Swedes Snap Up Illegal Batons and Stun Guns for Self-Defense
Svenska män vill beväpna sig i större utsträckning


  • Publicerad:
    2016-10-13 08:35