UPPSALA. Ensamstående Andreas tvingas bo i en friggebod då hans lön inte räcker till en lägenhet.

En lite lyxigare friggebod än den Andreas bor i. Den här är på 15 kvadratmeter.

En lite lyxigare friggebod än den Andreas bor i. Den här är på 15 kvadratmeter.

Samtidigt som det rapporteras om att nyanlända ska få förtur till bostäder får svenskar bo i husvagnar och friggebodar. Det senaste fallet är den ensamstående pappan Andreas, med fast arbete sedan flera år tillbaka, som tvingas bo i sina föräldrars friggebod med sin 15-åriga son.

När deras korttidskontrakt hos Rikshem gick ut blev tiden knapp. Andreas tackade ja till ett lager där de kunde bo men det visade sig vara ohållbart. Lösningen blev hans föräldrars friggebod på 14 kvadratmeter.

— Lönen räcker helt enkelt inte till för att jag ska få en bostad, säger Andreas.

Just denna historia utspelar sig i Uppsala men likheterna med andra storstäder är många. Hyran på en trerums lägenhet i Uppsalas mindre attraktiva områden uppgår idag till omkring 10 000 kr. Det kräver en lön på 35 000 kr i månaden enligt Andreas. Han har stått i bostadskön i två år men det räcker tyvärr inte för att ha någon chans på bostadsmarknaden.

Uppsalas samhällsnytta bygger för tillfället över 600 nya lägenheter för att råda bot på bostadsbristen, men även här kommer hyran för en tvårummare att ligga på runt 9 200 kronor i månaden och man måste dessutom ha stått i bostadskö i fem år. I andra städer finns krav på att det vid nybyggnation ska finnas ett visst antal lägenheter för folk med lite lägre inkomst.

— Jag förstår inte varför det inte kan vara möjligt i Uppsala, säger Andreas.

Uppsalahems vd Mikael Rådegård anser att hyran för deras lägenheter är rimlig och skyller på byggnadspriser.

– Det är dyrt att bygga. Effekten blir sådan, säger han.

Källa:
Andreas, 43, bor i en friggebod med sin son: ”Vårt liv är pausat”


  • Publicerad:
    2016-03-01 21:20