BROTT Komikern Martin Soneby har återigen fått problem med rättvisan. Denna gång åtalas han för grovt bokföringsbrott tillsammans med en dömd pedofil som han anlitat som revisor.

Den så kallade komikern Martin Soneby (19760527-9319) har tidigare uppmärksammats på Nordfront. Första gången var 2019 då han hotade en minderårig nationell på Twitter. 2020 dömdes Soneby dessutom för att ha förtalat en ordningsvakt – en dom som dessutom ändrades till grovt förtal i hovrätten.

Martin Soneby har dessutom nyligen återigen åtalats för grovt förtal av Patrik Sjöberg då han till synes helt grundlöst pekat ut Sjöberg som ”sexköpare” eftersom han likt många andra vänsterprofiler ogillar att Sjöberg exponerar pedofiler på Dumpen.

I Sonebys podcast AMK-morgon har vänsterkomikern dessutom skämtat om och försvarat pedofili. Avsnittet verkar ha raderats, men refereras till i en artikel på Dumpen.

— Baksidan av pedofili är att Patrik Sjöberg dyker upp. Framsidan med pedofili är att det är så jävla skönt, säger Soneby och hans kollegor i avsnittet.

— Det är inte bara kul det här med sexuella övergrepp, det är mycket jobb också, fortsätter man och gapskrattar åt sina egna ”skämt”.

Nu har Soneby vidare åtalats för bland annat grovt bokföringsbrott kopplat till sitt bolag AMK Studios AB (16559048-3136), som bland annat ligger bakom AMK-morgon. Soneby åtalas tillsammans med sin tidigare revisor Björn Hallenberg (19750511-5936), som är en flerfaldigt dömd pedofil som tidigare exponerats av Dumpen. Hallenberg är dessutom sedan tidigare dömd för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Enligt åtalet handlar det om miljonbelopp hos AMK Studios som inte bokförts, bland annat köp av kläder, mat, resor och flertalet kontanttutdag, liksom överföringar till Sonebys sambo på sammanlagt 159 228 kronor. Åklagaren yrkar både på en företagsbot på 500 000 kronor samt näringsförbud för både Soneby och Hallenberg.

Skyller på pedofilen och en "personlig krasch"

I förhör försöker Soneby skylla ifrån sig allt på Hallenberg och hävdar bland annat att han ”tappade bollen lite” i samband med att revisorn hängdes ut på Dumpen. Enligt Soneby kunde han själv inte lämna in efterfrågade uppgifter till Skatteverket på grund av att ”hela den här grejen med att bli uthängd offentligt för att skydda pedofiler” gjorde att han gick igenom en ”personlig krasch”.

Men Hallenberg menar å andra sidan att Soneby slarvat och inte gett honom de underlag som krävts för att göra en korrekt bokföring. Exempelvis har Soneby endast skickat kontoutdrag, men inga kvitton för inköp vilket gjort att Halleberg till stor del tvingats ”gissa” under bokföringen. När polisen gjorde husrannsakan på AMK Studios kontor hittades dessutom ”mängder av oöppnade räkningar”, brev från elleverantör om att de snart ”klipper elen” helt eftersom räkningar inte betalats, samt en mängd oöppnade papper från Skatteverket och hyresvärden.

"Ställde upp" eftersom Sonebys flickvän "låg med en annan snubbe"

De två männen verkar ha en märklig relation, då Hallenberg inte har någon registrerad ersättning från Sonebys bolag för sitt revisorsuppdrag. Istället påstår Hallenberg att han gjort jobbet på fritiden för att ”stötta” Soneby. I förhör påstår Hallenberg att han hört i Sonebys podcast att han hade problem med sin dåvarande redovisningsbyrå. Hallenberg ska då ha kontaktat Soneby och erbjudit en ”förutsättningslös lunch” för att se ifall han kunde ”stötta Martin på något sätt”.

Det är också den ”informella” relationen som han haft till Soneby och AMK Studios som Hallenberg anger som förklaring till att han inte varit mer noggrann i bokföringen.

Enligt Soneby ska Hallenberg ha avskilts från sitt uppdrag som revisor i samband med att Dumpen uppmärksammade hans pedofila verksamhet. Men trots detta har Hallenberg fortsatt som ledamot i AMK Studios styrelse – ytterligare ett uppdrag han tycks ha åtagit sig utan ersättning och endast som en ”tjänst” åt Soneby.

Enligt Soneby satt hans exflickvän tidigare i styrelsen, men när de enligt vänsterkomikern ”gjorde slut för att hon låg med en annan snubbe””ställde Björn upp som suppleant”.

Både Soneby och Hallenberg åtalas för två fall av grovt bokföringsbrott respektive, vilket kan ge fängelse i minst sex månader och högst sex år.