DEBATT. Trots att de ”ensamkommande barnen” från Afghanistan redan fått ”amnesti” kräver gruppen ”Håll ihop Sverige – Flyktingamnesti för de ensamkommande” att de ”ensamkommande” ska få ännu mer ”amnesti”. Ett av argumenten som används av gruppen är att utvisningsprocessen är för dyr.

Det var 2018 som både riksdagen och myndigheter gav grönt ljus för den så kallade gymnasielagen, som gav 9 000 unga män från framförallt Afghanistan uppehållstillstånd med det enda motkravet att de studerade.

Lagen klubbades igenom trots hårt kritik från Lagrådet efter intensivt lobbyarbete från kulturmarxistiska organisationer, som bland annat påstod att de afghanska pojkarna – som i många fall lämnat en trygg tillvaro i Iran bakom sig för Sverige –  skulle dö om de skickades tillbaka till sitt hemland.

Men nu har det visat sig att lagen inte är nog för många av de antisvenska krafter som lobbar för ökad massinvandring och mångkultur. Anledningen att motkravet – att studera på och klara gymnasiet – var för hårt för en stor del av de ”ensamkommande barnen”.

I en debattartikel på Aftonbladet, signerad av Örjan Carlbring, Östersund, Ellie Cijvat, Växjö, Kia Edvardsson, Karlshamn, EvaMärta Granqvist, Hörby, Mats Klockljung, Arvidsjaur, Joel Larsson, Östersund och Marit Törnqvist, Ödeshög från organisationen ”Håll ihop Sverige – Flyktingamnesti för de ensamkommande”, kräver man att den så kallade amnestin utvidgas så att den omfattar ännu fler ”ungdomar”.

Argumenten till varför är till stor del de vanliga, men man försöker också hävda att utvisningarna är för kostsamma för skattebetalarna. Man skriver bland annat att ”inlåsningen i Migrationsverkets flyktingförvar kostar över 4 000 skattekronor per person och dygn” och att ”eftersom knappast någon människa frivilligt ’återvänder’ till kriget i Afghanistan, återstår utvisning med tvång, till en kostnad av över 60 000 skattekronor per person och tvångsresa”.

”Vårt krav är lika enkelt som självklart. Nu är det nog! Vi kräver permanenta uppehållstillstånd för alla Sveriges ensamkommande ungdomar, av alla nationaliteter, som varit här i mer än ett år”, avslutar man debattartikeln.

Källa:
Ge ensamkommande amnesti i Sverige nu


  • Publicerad:
    2020-02-15 18:00