PANDEMI Syfilis ökar kraftigt i Sverige. ”Vi badar i syfilis” varnar överläkare.

Från att ha varit en nästan utdöd könssjukdom i Sverige så ökar syfilis nu kraftigt. Under 2000-talet har antal syfilisfall fördubblats och Folkhälsomyndighetens preliminära uppgifter pekar på en kraftig ökning under 2021, skriver TT.

Finn Filén är överläkare på mottagningen Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm som vänder sig till män och transpersoner som har sex med män. Han varnade i somras för en ökad syfilisspridning.

– Vi har sett en ökning tio år i rad nu, och kurvan pekar brantare och brantare. Jag räknar med över 300 fall i år bara hos oss. Vi badar i syfilis just nu, säger han.

– Den här infektionen har fått ett fäste inom populationen gaykillar i Stockholm, framförallt.

Filéns förklaring till varför syfilis ökar idag är för att homosexuella slutat använda sig av kondom på grund av att det gjorts stora framsteg i behandlingen av hiv.

Att homosexuella pekas ut som smittbärare i media kan ses som ovanligt då det oftast är uppgifter man inte vill förmedla. Statistiken visar dock att syfilis är avsevärt mer förekommande hos homosexuella än heterosexuella. I USA beräknas homofila män utgöra 1% av befolkningen, men ändå utgör denna grupp 83% av landets Syfilisdrabbade.

Syfilis kan ge upphov till bland annat sår men också allvarliga skador på hjärta eller hjärna. En gravid kvinna som har obehandlad syfilis kan smitta sitt barn, vilket i sin tur kan få allvarliga skador, enligt Folkhälsomyndigheten.