EKONOMI. Regeringen skryter med att Sveriges ekonomi är urstark, men i själva verket har vi den lägsta tillväxten av samtliga 28 EU-länder.

John Hassler, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, slår på ett Facebook-inlägg hål på regeringens skryt om Sveriges starka ekonomi:

”Jag läser i tidningarna om den höga tillväxten i Sverige. Det känns något surrealistiskt med tanke på att Sveriges tillväxt i BNP per person faktiskt är lägst av samtliga 28 EU-länder”, skriver Hassler bland annat, och fortsätter:

”Den ekonomisk-politiska diskussionen borde handla om varför tillväxten är så låg, inte om vem som ska ha äran för den höga tillväxten”.

Socialdemokraternas mål att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet senast år 2020 har också blivit ett totalt fiasko. I stället har Sverige nu fallit till 17:e plats EU:s arbetslöshetsliga. Arbetslösheten i Sverige ligger just nu på 6,2 procent, vilket kan jämföras med Bulgarien och Rumänien som ligger på 4,8 respektive 4,5 procent.

I en intervju med tidningen Kvartal säger John Hassler dessutom att Sverige befinner sig i en av de sämsta perioderna någonsin, betydligt sämre än under de dåliga åren under 1970- och 80-talen.

Orsaken till Sveriges låga tillväxt och höga arbetslöshet trots den starka internationella högkonjunkturen är de senaste årens förödande massinvandring, något som regeringens företrädare motvilligt tvingas erkänna.

Källa:
Sverige har EU:s lägsta tillväxt per person


  • Publicerad:
    2018-09-03 12:05