MASSINVANDRINGEN. Sverige kan komma att bli ett muslimskt land, varnar kristna i Irak som Världen Idag talat med.

Kristna i Irak varnar för att Sverige kan komma att bli ett muslimskt land. Genrebild. Foto: Pixabay.

Många kristna i Irak befarar att Sverige kan komma att bli ett muslimskt land. Genom att på ett naivt sätt ha tagit emot hundratusentals muslimer från Mellanöstern så har landet öppnat upp för ett ökat islamiskt inflyttande, anser man.

— Ni förlorar kontroll, säger en kristen kvinna som föredrar att vara anonym och som arbetar med att hjälpa utsatta kristna i Irak:

Bland kristna irakier råder till och med uppfattningen att Sverige kommer att bli ett islamistiskt land genom massinvandringen från muslimska länder.

— Vi som har vuxit upp här vet vad islam är. Det är inte människorna – muslimerna – som jag varnar för, utan ideologin, fortsätter kvinnan.

Denna uppfattning delas av en pastor som även han vill vara anonym:

— Inom islam finns det ett uttryck som heter taqqiyya. Det innebär att radikala muslimer ”ligger lågt” och anpassar sig till ett mer icke-religiöst samhälle för att samla kraft, säger han.

— De radikala muslimerna – som för övrigt finns både i Mellanöstern och i väst – väntar på order om attacker, samtidigt som de arbetar för att ta över genom parlamentarisk majoritet, menar pastorn.

De båda menar också att religionen är ännu viktigare för de muslimer som lever i främmande länder jämfört med de som är kvar i Mellanöstern.

— Den europeiska kyrkan måste vakna upp. Ifall islamister får makten kommer de inte behandla er enligt mänskliga rättigheter, utan enligt sharialagar, säger kvinnan.

Rickard Lagervall, islamolog och verksam vid Lunds universitet och Jönköping University, menar dock att det inte är troligt att islamister kommer att ta makten i Sverige:

— Det finns ungefär ”en halv miljon människor” med muslimsk bakgrund i Sverige. Och då räknar man in alla med muslimsk bakgrund, exempelvis islamkritiska iranier och rena ateister, påstår han.

Det är ”inte känt” hur många muslimer som finns i Sverige men enligt en beräkning som gjordes 2016 av Pew Research Center, så utgjorde då muslimerna ungefär 8,1 procent av befolkningen. Antalet bör sedan dess ha ökat ännu mer i och med den stora invandringen från muslimska länder.

Källa:
Kristna i Irak varnar för ökat islamiskt inflytande i Sverige


  • Publicerad:
    2019-12-01 16:00