I flera amerikanska delstater samt Kanada och Argentina finns sedan tidigare en Raoul Wallenberg-dag. Nu påtvingas även Sverige en ”Raoul-dag”. Det meddelar bland annat kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M), demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) och före detta statsminister Göran Persson (S) i en debattartikel i DN.

Raoul Wallenberg

Raoul Wallenberg

Debattartikeln publicerades i förrgår i den judiskt ägda tidningen och argumenterar alltså för att den 27 augusti, en dag som enligt artikelförfattarna passar utmärkt för att indoktrinera elever då den infaller i början av terminen, ska bli ”Raoul-dagen”:

”Det finns ingen formell väg att bestämma ”dagar”. Vi för därför här fram den 27 augusti – Raoul-dagen – som Raoul Wallenbergs dag. Datumet, i början av terminen, är speciellt lämpligt för skolornas aktiviteter.

Genom att Sverige får en Raoul Wallenbergs dag garanteras att Raoul Wallenbergs gärning inte glöms, att Raoul Wallenberg-året får en kontinuitet och att vi får en bra utgångspunkt för att ständigt erinra oss betydelsen av att var och en står upp mot intoleransen.”

I debattartikeln beskrivs Wallenberg som ett helgon som räddade 100 000 judar i Budapest från ”Förintelsen”. Om Wallenberg står också bland annat följande i artikeln:

”Ingen annan svensk har blivit så internationellt uppmärksammad.”

Debattartikeln angriper även nationella medier och hävdar att antisemitismen lever:

”Antisemitismen är inte en smärtsam historisk erfarenhet, utan en levande verklighet. Historien må aldrig upprepa sig på exakt samma sätt, men ekot från historien ringer i vår tid. De nya medierna har inte alltid blivit kunskapsspridare. Internet svämmar över av sidor som förnekar Förintelsen och försöker knyta varje illdåd – må det vara vid World Trade Center eller på Utøya – till en förment judisk konspiration.”

Raoul Wallenberg var själv sextondelsjude och ättling till den judiske juveleraren Mikael Benedicks, som invandrade till Sverige från Tyskland i slutet av 1700-talet. ”Det hände att Wallenberg kraftigt överdrev detta judiska påbrå för sina vänner”, står det att läsa i en DN-artikel från förra året.

Hela listan på personer som signerat debattartikeln:

Nina Lagergren, syster till Raoul Wallenberg
Lena Adelsohn Liljeroth, kulturminister
Jan Björklund, utbildningsminister
Siavosh Derakhti, grundare av Unga muslimer mot antisemitism
Anna Ekström, generaldirektör Skolverket
Jan Eliasson, vice generalsekreterare FN, fd utrikesminister
Eskil Franck, överdirektör Forum för levande historia
Sven Hagströmer, styrelsemedlem Raoul Wallenberg Academy
Birgitta Ohlsson, demokratiminister
Mikael Oscarsson, riksdagsledamot (KD), riksdagsnätverket Minnet av Förintelsen
Göran Persson, fd statsminister (S)
Lena Posner-Körösi, ordförande Judiska centralrådet
Annika Rembe, generaldirektör Svenska institutet
Peter Wallenberg Jr, ordförande i FAM
Olle Wästberg, regeringens ansvarige för Raoul Wallenberg-året


  • Publicerad:
    2013-01-06 17:21