INRIKES. Sverige öppnar nu för att gå med i det franskledda European Intervention Initiative, ett försvars- och säkerhetspolitiskt samarbete som startades förra sommaren av den franske presidenten Emmanuel Macron.

Den svenska försvarsministern Peter Hultqvist gjorde vapenfri tjänst under lumpen. Här tillsammans med Jens Stoltenberg. Foto: Arno Mikkor (CC BY 2.0).

Nu öppnar Sverige för att gå med i ännu ett försvars- och säkerhetspolitiskt samarbete, nämligen det franskledda European Intervention Initiative. I projektet – som startades förra året av den franske presidenten Emmanuel Macron – samarbetar tio länder för att utbyta information och gå samman i gemensamma militära insatser ”efter behov”.

Den svenska försvarsministern Peter Hultqvist (S) – som under lumpen gjorde vapenfri tjänst – uppger sig ha tagit kontakt med Frankrike och övriga medlemsländer och hoppas på besked om svenskt medlemskap i september.

— Vi ser det här som en plattform för säkerhetspolitisk dialog och möjligt samarbete när det gäller krissituationer, säger Hultqvist till Ekot.

Försvarsministern ser gemensamma militära övningar framför sig och att man kan göra saker tillsammans om det är nödvändigt. Styrkan ska kunna arbeta på uppdrag av det alltmer diktatoriska EU, den aggressiva militäralliansen NATO eller gobalistprojektet FN.

Sverige har redan tidigare ingått ett avtal med NATO genom det så kallade ”värdlandsavtalet” där man gett militäralliansen fritt tillträde till svenskt territorium och även indirekt att placera kärnvapen på svensk mark.

Det har även avslöjats att NATO övat krig mot Sverige och på att slå ner ”civila uppror” i landet för att bekämpa ett så kallat ”olagligt maktövertagande”.

Källa:
Sverige vill ingå i franskt försvarssamarbete


  • Publicerad:
    2019-08-11 16:30