OMSKÄRELSE. En judisk nyhetssida beklagar Ivos bedömning att rabbinen Borensteins ingrepp i pojkbebisar är ”inadekvata” – och att myndigheten kräver honom på en förklaring.

Judar vid klagomuren. Foto: Pixabay.com.

Jewish Telegraphic Agency (JTA) konstaterar i en artikel att i Sverige har myndigheter sjösatt en utredning kring en rabbins och läkares agerande när han omskär pojkbebisar utan bedövning.

Tidningen pekar på sammanträffandet att medan denna utredning ännu pågick i tisdags, röstade parlamentet i grannlandet Danmark ner en icke-bindande motion som föreslår att parlamentet förbjuder icke-medicinsk omskärelse av pojkar.

Tillsättningen av den ovan nämnda utredningen om rabbinen Dr. Peter Borensteins verksamhet föregicks, betonar JTA, av flera artiklar i Svenska Dagbladet, där andra läkare kritiserar honom för att inte använda bedövning vid ingreppen.

Borenstein är sedan länge en mohel – det hebreiska ordet för en som utför rituell omskärelse.

Mohels använder normalt inte bedövningsmedel. Många av dem, inklusive Borenstein, ger bebisarna några droppar sockerlösning ”som distraktion”.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har nu fastställt att Borensteins ingrepp på pojkbebisar är ”inadekvata” och har avkrävt honom på en förklaring senast den 28 maj, rapporterar Läkartidningen.

I Sverige tillåter lagen icke-medicinsk omskärelse av pojkar men den måste utföras av medicinskt utbildad och legitimerad personal. Därför tenderar mohels i Sverige vara läkare.

Svenska Dagbladet anklagas för fräckhet
Svenska Dagbladet ”insinuerar” enligt JTA att Borenstein skulle ”bryta mot såväl medicinsk praxis som etiska regler” – något som både mohelen själv och Judiska Centralrådet förnekar.

Den judiska tidningen konstaterar att omskärelse är ”något kontroversiellt” i Skandinavien, där barnrättsaktivister har fått för sig att det skulle utgöra någon sorts övergrepp.

Sedan finns där också, påpekar man, ”högerextremister” som utnyttjar situationen och motsätter sig fenomenet som ”en import av något främmande”.

Men tidningen kan ändå skönja ljus i det skandinaviska mörkret. I den tidigare omnämnda omröstningen i Danmark besegrades förbudsivrarna med 62 röster mot 31.

Och då hade ändå omskärelsemotståndare år 2018 samlat ihop fler än de nödvändiga 50 000 underskrifterna i en namninsamling för krav på en parlamentarisk omröstning i frågan.


  • Publicerad:
    2021-05-21 23:00