VALÅR. Under en pressträff under torsdagen meddelade Sverigedemokraterna att de värvat kristdemokraten Charlie Weimers. Weimers är före detta KDU-ordförande och idag EU-parlamentarikern Lars Adaktussons stabschef.

KD-toppen Charlie Weimers går över till SD.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson meddelande under en presskonferens på torsdagen att kristdemokraten Charlie Weimers lämnar sitt parti och går över till Sverigedemokraterna. Weimers inledde sin poilitiska karriär i Moderata Ungdomsförbundet (MUF) i Värmland, men kom snart att övergå till Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU) där han blev central i en konservativ falang som utmanade den styrande frikyrkofalangen inom ungdomsförbundet.

Som en del i försöket att föra KDU i en mer konservativ riktning var Weimers med och grundade nätverket Engelbrekt, vars syfte var att samla den konservativa oppositionen i förbundet. Då Weimers ursprungliga principprogram för Engelbrekt innehöll delar snarlika Sverigedemokraternas dåvarande partiprogram med skarp kritik mot massinvandringen kom KDU att sätta press på Engelbrekts medlemmar att välja antingen Kristdemokraterna eller Engelbrekt. Weimers var då en av få som valde det förra.

2008 valdes han som ordförande för KDU och många menar att Weimers ordförandeskap markerade frikyrkofalangens slutgiltiga förlust över förbundet till de konservativa.

Hans senaste uppdrag inom Kristdemokraterna har varit som stabschef åt EU-parlamentarikern Lars Adaktusson, ett uppdrag som han nu alltså lämnar till förmån för Sverigedemokraterna.

Enligt SVT:s Rapport har Kristdemokraternas verkställande utskott beslutat att utesluta Weimers ur partiet och avskeda honom som tjänsteman i EU-parlamentet med omedelbar verkan.

I ett inlägg på Facebook skriver Weimers att det framförallt är islams radikalisering och framfart samt de växande utanförskapsområdena i Europa som ligger bakom beslutet att gå över till SD. Han menar att Kristdemokraterna och Moderaterna går fel väg när de hellre gör upp om migrationspolitiken med Centerpartiet och Liberalerna än SD.

”När jag 2050 ser mina barn och ännu ofödda barnbarn i ögonen vill jag rakryggad kunna svara att jag gjorde allt som stod i min makt för att Sverige skulle fortsätta att vara ett av världens bästa länder att bo och leva i. Ett land som lyckades återupprätta samhällskontraktet. Därför lämnar jag idag Kristdemokraterna och ansöker om medlemskap i Sverigedemokraterna”, avslutar Weimers sitt inlägg.

Källor:
Åkessons toppvärvning: Adaktussons stabschef
Rapport, 2018-09-06, 12:00


  • Publicerad:
    2018-09-06 12:00