INRIKES. Den fjärde juli avbryts gränskontrollerna i minst två veckor och myndigheterna förbereder sig nu på att återigen ta emot tiotusentals asylsökare i veckan.

Införandet av gränskontroller i Sverige minskade antalet asylsökare drastiskt men nu kommer dessa att upphöra under minst två veckor.

— Vi är beredda att skicka förstärkning till de regioner som behöver det fort, säger Patrik Engström, chef för gränspolisen.

Förra hösten och vintern hade Sverige ett invandringsflöde som liknade det under andra världskriget. Under oktober och november förra året sökte omkring 9 000 personer asyl i Sverige och under den nionde till den 15 november kom det flest asylsökare, då anlände 10 554 personer till Sverige.

När regeringen införde gränskontrollerna sjönk siffran dramatiskt och siffran har sedan dess legat kring 600-700 i veckan.

Gränskontrollerna har en tidsbegränsning och den fjärde juli upphör kontrollerna under två veckor. Om regeringen bestämmer sig för att återuppta kontrollerna kan detta ske tidigast 18 juli.

Regeringen förbereder sig nu för att försöka klara av sommarens massinvasion men gränspolisen varnar för att det kommer råda stor personalbrist på grund av bland annat semesterledighet.

Någon uppskattning om hur många som tros kan komma att anlända under dessa två veckor kan dock Patrik Engström inte ge.

Källa:
Sweden to open its borders again


  • Publicerad:
    2016-03-14 11:25