INRIKES En rekordstor del av den arbetsföra befolkningen består idag av utrikesfödda. Trots det kräver SKR ytterligare massinvandring för att ”rädda välfärden”.

Det är i Sveriges kommuner och regioners (SKR) senaste rapport ”Välfärdens kompetensförsörjning” som det framgår att antalet utlandsfödda i arbetsför ålder (20-66 år) kommer att att utgöra drygt 1,8 miljoner personer år 2033. Det innebär att en tredjedel av alla jobb enligt planen kommer att behöva utföras av en person som inte fötts i Sverige.

Trots detta hävdar rapporten att folkutbytet går för långsamt och att samhället behöver ytterligare tillskott av specifikt utrikesfödda för att ”rädda välfärden”. Även Svenskt näringsliv har tidigare i år kommit med samma krav.

Redan idag utgör utrikesfödda en majoritet av alla vårdbiträden och mer än tredjedel av alla undersköterskor, visar rapporten från SKR. Som Nordfront tidigare rapporterat hur detta lett till stora problem inom äldrevården, med anställda som inte kan svenska samt kränkningar och sexualbrott mot äldre.

Enligt SKR gör den åldrande befolkningen att 65 000 nya tjänster kommer att behövas inom äldreomsorgen 2033.

— Vi kan inte lösa det ökade vårdbehovet genom att utbilda. Det kommer inte att finnas tillräckligt många att rekrytera, säger Bodil Umegård, chef på sektionen för data och analys på SKR:s arbetsgivarpolitiska avdelning till DN.

Rebecca Andersson, som är hr-chef för äldreomsorgen i Umeå, kritiserar de skärpta regler för arbetskraftsinvandring som införts.

— Personalförsörjningen är svår. De senaste månaderna har vi tappat medarbetare som inte uppfyller de höjda kraven för att få arbetstillstånd. Vi mister medarbetare som är inskolade till våra verksamheter. Läget hos oss är dessutom ofta så att varje ny anställning skapar en lucka någon annanstans, säger hon till tidningen.

DN låter även den vänsterextrema rasforskaren Tobias Hübinette komma till tals.

— Om åtta år kommer utrikes födda och andra generationen att utgöra drygt hälften av den tillgängliga arbetskraften. Det är en dramatisk förändring, säger Hübinette.

Varför fortsatt massinvandring snarare än ökat barnafödande måste vara lösningen på problemen framgår inte i SKR:s rapport.