Sveriges nationella säkerhetsrådgivare avgår
TJÄNSTEMÄN • Sveriges nationella säkerhetsrådgivare avgår efter att en förundersökning inletts mot honom. Detta är inte första gången som han ”klantar sig”.
Henrik Landerholm, Sveriges nationella säkerhetsrådgivare, avgår efter att åklagare inlett en förundersökning mot honom gällande hemliga dokument som han lämnat i ett skåp under förra året. Han har tidigare varit generaldirektör på Myndigheten för psykologiskt försvar, ordförande i försvarsutskottet, rektor på Försvarshögskolan samt ambassadör.
— Jag har fått information om att en förundersökning inletts om händelsen med de kvarlämnade handlingarna på en kursgård. Jag har informerat statsministern om detta och vi är överens om att jag under rådande omständigheter inte längre kan lösa mina arbetsuppgifter. Därför lämnar jag min tjänst som nationell säkerhetsrådgivare, kommenterar han till Aftonbladet.
Historik av tvivelaktigt agerande
Detta är inte första gången som Landerholm agerat tvivelaktigt:
Under 2022 lämnade han kvar sin telefon på Ungerns ambassad dagarna innan julafton och enligt uppgifter ska han ha fått tillbaka den dagen efter att han lämnat den efter sig. Det hela skedde i ett känsligt läge med Sveriges medlemsansökan till Nato och Ungern var ett av de länder som länge blockerade Sveriges medlemskap i krigsalliansen. Regeringskansliets bedömning var enligt honom av ”ringa karaktär”.
I januari 2023 lämnade han kvar ett anteckningsbok på Sveriges Radio. Ingen medarbetare från Regeringskansliet hämtade upp den utan den skickades med taxi till ett café i centrala Stockholm. Enligt Landerholm ska även den här skadan ha bedömts som ”ringa karaktär” av Regeringskansliet.
Två månader senare lämnade han kvar dokument i ett låst skåp på Gällöfsta kursgård och enligt Dagens Nyheter var i alla fall ett av dessa säkerhetsskyddsklassade, vilket innebär en risk för skada av Sveriges säkerhet vid röjning. Dokumenten ska ha hittats av städpersonal och Regeringskansliet bedömer händelsen som ”mycket allvarlig”. Ingen polisanmälan skulle göras men Säpo har nu inlett en förundersökning om brott.
Under 2024 valde Landerholm att låta skattebetalarna betala resan för att besöka sin särbo i Berlin, genom att kombinera privata ändamål med att officiellt resa inom tjänsten. Löneavdrag ska dock ha gjorts efter att händelsen uppdagats och priset var på 7 500 kronor för flygresor och 1 638 kronor för tågbiljetter.
Nu när han tas ur tjänst har han en uppsägningstid på hela sex månader. Han hade redan under 2022 en lön på 110 000 kronor i månaden.
Oppositionen till attack
Oppositionen är kritisk till att Landerholm har kunnat fortsätta så länge och Socialdemokraternas försvarspolitiske talesperson Peter Hultqvist är snabb på bollen:
— Det är två rätt dramatiska saker som händer när Säpo startar en utredning, hävdar han och fortsätter:
— Säpo kör över både statsministern och säkerhetsavdelningen i regeringskansliet. De underkänner det jobb som han har gjort.
Även Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar yttrar sig om händelsen till TT:
Statsministern har helt skjutit ifrån sig ansvaret i den här historien. Nu måste det utredas hur den här situationen har påverkat rikets säkerhet och vad statsministern bär för ansvar
Täta band till statsministern
Landerholm är barndomsvän till Sveriges statsminister Ulf Kristersson och utnämningen till nationell säkerhetsrådgivare har ända redan från start möts av kritik. Till SVT har en ”moderat källa” beskrivit att han var Kristerssons bästa vän.