RASFRÅGAN. I ett nyhetsinslag om hur få coronafall som har drabbat Mellanöstern rapporterar Sveriges Radio om att genetiska skillnader kan vara orsaken till att européer drabbas hårdare än araber.

Flera av länderna i Mellanöstern har drabbats lindrigt av coronapandemin.

I ett nyhetsinslag på fredagsmorgonen rapporterade statliga Sveriges Radio om att flera länder i Mellanöstern tycks ha klarat sig förhållandevis väl mot coronaviruset med relativt få smittade och döda jämfört med länder i västvärlden.

Flera av länderna i Mellanöstern var snabba med att stänga gränser, införa karantän för återvändande medborgare, stänga kaféer, barer och restauranger och så vidare när pandemin blev känd.

Arabiska myndigheter runtom i regionen uttrycker nu stolthet över att deras coronastrategi varit en succé. Smittskyddsexperten Dr Abdel Rahman Bizri vid amerikanska universitetet i Beirut i Libanon, ett land där man hittills endast registrerat 26 dödsfall till följd av coronaviruset, säger till exempel:

—  Vi stängde ner tidigt och lyckades till och med hindra smittan från att nå trångbodda syriska och palestinska flyktingar.

Andra länder i regionen visar upp en liknande statistik: Jordanien hittills 8 döda, Syrien 3 döda, Libyen 3 döda och endast 2 dödsfall i covid-19 bland palestinierna på Västbanken och Gaza enligt officiella siffror.

Men SR intervjuar också smittskyddsläkaren Dr Roy Nasnas i Beirut som menar att det förutom myndigheternas åtgärder kan finnas genetiska förklaringar till att arabvärlden drabbats förhållandevis lindrigt.

— Kanske är européer mer mottagliga för covid-19 än araber, kanske har vi araber andra receptorer som gör att viruset inte fastnar i våra lungor, säger han.

Dr Nasnas säger att det kommer att dröja och kräva en del forskning innan detta går att vetenskaplig bevisa, men att siffrorna är intressanta: Värst drabbat i arabvärlden är Egypten med 645 rapporterade dödsfall – men det på en befolkning på 100 miljoner.

På senare tid har det blivit ett utbrett skämt i arabvärlden att coronaviruset är antikolonialt eftersom Europa och USA drabbas mest.


  • Publicerad:
    2020-05-22 12:05