MÅNGKULTUREN. Gangsterrapparen Yasin häktades förra veckan misstänkt för kidnappning. Sveriges Radio P3 meddelar att man kommer att dra ner på hur ofta man spelar brottslingens låtar, men man kommer inte att sluta helt. 

Gangsterrapparen Yasin. Skärmbild: YouTube.

Gangsterrapparen ”Yasin Byn”, eller Yasin Abdullahi som han egentligen heter, häktades på nyårsafton misstänkt för kidnappning. Det rör sig om en händelse förra året, då han kidnappade och misshandlade gangsterrapparen Nils ”Einár” Grönberg. 

Yasin har länge hyllats av massmedia, trots sina starka kopplingar till gängkriminalitet. I slutet av november intervjuades gangsterrapparen av SVT, där han berättade om sitt liv som gängkriminell. Han har också nominerats till Sveriges Radios musikgala, ”P3 Guld”.

— Vi utgår från verket snarare än vad artisten står för, sade Anna-Karin Larsson, musikansvarig på Sveriges radio till SVT Nyheter i samband med nomineringen.

Sedan Yasin häktades för kidnappningen och misshandeln har Sveriges Radio P3 fått kritik för att man fortsätter spela brottslingens musik. Larsson berättar att de inte tänker sluta spela gangsterrapparens musik i radion, däremot har man dragit ner på hur ofta musiken spelas.

Man har nu gått från att spela Yasins musik 5-8 gånger om dagen, till 0-2 gånger om dagen.

— Vi tänker fortsätta spela musik av den här artisten. Men vi har den här veckan dragit ner något, så det stämmer. Det är många människor som blir upprörda och då måste vi lyckas hålla två tankar i huvudet samtidigt. Både behålla (musiken) och ändå vara lyhörda, och lyssna på människor som blir upprörda, kommenterar Larsson till Kulturnyheterna.


  • Publicerad:
    2021-01-08 19:25