UKRAINA. I en intervju med Aftonbladet avslöjar det ukrainska nationalistpartiet Svobodas vice ordförande i Lviv att man ska bygga ett judiskt museum samt ett museum tillägnat ”nazismen och kommunismens offer”. En lokal jude tillbakavisar också påståenden om att partiet skulle vara antisemitiskt.

Svoboda

Två reportrar för Aftonbladet har besökt den västukrainska staden Lviv och där låtit intervjua Lybomir Melnychuk, vice ordförande i Lviv för det nationalistiska partiet Svoboda. Då han redogör för vad partiet lyckats uträtta under sina år i stadshuset berättar han bland annat att partiet överlåtit en byggnad som ska bli ett judiskt museum samt att man vill bygga ett museum över ”nazismens och kommunismens offer” (alternativt ett judiskt museum tillägnat ”nazismens och kommunismens offer, det är något oklart).

— Vi har förbjudit kommunistiska symboler i Lviv. Vi har återtagit flera byggnader som felaktigt privatiserats. Vi har överlåtit en byggnad som ska bli judiskt museum. Vi vill bygga ett museum över nazismens och kommunismens offer.

I tillägg har Aftonbladet intervjuat Vladimir Nesis, en lokal läkare av judisk börd. Han avfärdar politiskt alla påståenden om att Svoboda skulle vara ”fascistiskt” eller ”antisemitiskt”.

— Nej, nej, nej, det är ­inget fascistiskt parti. Jag känner många i Svoboda. Det är människor jag tycker om. Jag har aldrig hört ­något fascistiskt. Mitt största problem med Svoboda är att de inte gillar ryska språket. Jag är rysk­talande. Fast ingen har någonsin anmärkt på mitt språk, säger Nesis.

Källa:
I Lviv härskar nationalismen


  • Publicerad:
    2014-03-07 22:30