JÄMSTÄLLDHET. En feministisk SVT-anställd förfasas över hur sexistiska filmerna med Alfons Åberg är, därför vill han nu att minst en av filmerna censureras.

lamotte

SVT-profilen Joakim Lamotte, som bland annat medverkat i Uppdrag granskning, uppger att han fick en smärre chock när han tillsammans med sin dotter tittade på Alfons Åberg-avsnittet ”Alfons och Milla” på bio.

Det som chockerade honom var att Alfons och två pojkar tyckte att tjejer var tråkiga, hade ”tjejbaciller” och fjäskade för fröken:

Flickor kan man inte leka med, säger alla pojkarna. Dom får inte vara med. Tjejbaciller! Nej aldrig att de får vara med, säger pojkarna. Vi leker inte med tjejer. För tjejerna är tramsiga och fega, återger Lamotte en av de ”chockerande” scenerna i avsnittet.

”I alla framtida sammanhang kommer [min dotter] nu veta att hon måste förhålla sig till den manliga blicken, och jag säger det igen: hon är tre år och åtta månader och det är för tidigt för att få käftsmällar av det som hon senare i livet ska lära känna som patriarkatet och könsdiskriminerande strukturer”, skriver Joakim Lamotte på sin blogg.

Det faktum att filmen handlar om hur Alfons egenteligen vill leka med flickan Milla istället för de andra pojkarna spelar ingen roll anser Lamotte.

Källa:
JOAKIM LAMOTTE


  • Publicerad:
    2014-07-01 19:45