INRIKES. SVT har erbjudit sig betala rättegångs­kostnaderna för SVT-journalisten Fredrik Önnevall och två av hans medarbetare som under torsdagen dömdes för människosmuggling efter att de smugglat med sin en invandrarpojke till Sverige.

Nordfront har tidigare rapporterat om att SVT-journalisten Fredrik Önnevall och hans kameraman Clas Elofsson samt en tolk har dömts till villkorlig dom med samhällstjänst i 75 timmar för människosmuggling.

Det var när Önnevall, Elofsson och deras tolk befann sig i Grekland för att spela in dokumentärserien ”Fosterland” som handlar om “flyktingarnas” situation i landet som Önnevall lät känslorna ta över och mitt framför kameran bestämde sig han sig för att smuggla med sig en 15-årig syrisk pojke från Grekland hem till Sverige.

En privatperson som såg serien anmälde Önnevall och hans medarbetare för människosmuggling, vilket ledde till att åtal väcktes mot samtliga och under förra veckan kom domen.

Nu har SVT erbjudit sig att betala rättegångskostnaderna för Önnevall och hans medåtalade.

— Vi har inte betalat något, men vi har erbjudit oss att betala medarbetarnas rättegångskostnader. Det är först när domen vinner laga kraft och den allmänna rättshjälpen dragits av som vi vet hur stora kostnaderna eventuellt blir, säger SVT:s kommunikationsdirektör Sabina Rasiwall.

SVT påstår att de ”känner ett ansvar” för sina medarbetare.

Önnevall och de två medåtalade har överklagat domen men oavsett hur det slutar står SVT:s erbjudande kvar.

— Erbjudandet om att betala rättegångskostnaderna kvarstår, men summan som vi eventuellt ska betala vet vi först när domen vinner laga kraft.

Källa:
SVT: ”Känner ansvar för de medverkande”


  • Publicerad:
    2017-02-13 12:10