Igår startades en tråd på Internetforumet Flashback som uppmärksammade att SVT i ett nyhetsinslag använde musik för att förstärka inslagets känslomässiga effekt på tittarna.

SVT inslaget ifråga är ett snyftreportage där asylsökare som bor på asylboendet Gärdshyttan utanför Askersund beklagar sig över boendets standard. SVT har på sin hemsida gett textversionen av inslaget rubriken ”Vi lever som djur”.

Bakgrunden till reportaget är att Migrationsverket inte kan hantera flyktingvågen som nu sköljer över Sverige. Migrationsverket sakar bostäder och tvingas därför hyra tillfälliga gruppboenden på kort varsel. 

Notera musiken vid 1:43 och 2:46

Asylboendet Gärdshyttan, som SVT-reportaget kretsar kring, drivs av en privat ”entreprenör” som driver flera asylboenden runt om i Sverige. Asylsökarna som bor på Gärdshyttan är väldigt missnöjda och klagar bland annat på maten, administrationen, sjukvården, städningen och elen. Asylsökarna är också förargade över att man anser att man tvingas bo för många personer i samma rum. 

Ungefär 1:43 in i filmreportaget börjar SVT spela upp melankolisk musik samtidigt som en äldre man som för asylsökarnas talan berättar att asylsökarnas barn har problem med hälsan och är rädda. Då nyhetsreportage ska vara objektiva och neutrala reagerade många på att SVT valde att spela känsloframkallande musik i det här nyhetsinslaget. En användare på Flashback undrar om fenomenet är nytt och ställer sedan följande fråga:

”Borde nyhetsprogram på SVT verkligen ägna sig åt dylika trick för att sätta känslor i svallning?”

Även 2:46 in i inslaget spelas den deppiga musiken. Då som bakgrund till den hysteriska byggnadsarbetaren Abdullah Allabdullah som säger att asylsökarna kom hit för att leva som människor men nu istället lever som djur. Abdullah Allabdullah säger vidare att här kan man inte leva samt att ”döden i Syrien vore hederligare än livet här”. Enligt vad som står på Flashback framstår det som att nyhetsinslaget som sändes på TV var kraftigare accentuerat med musik än den version av inslaget som nu ligger uppe på SVT:s hemsida.

Snyftvinklingen till trots framkommer det ändå i SVT-inslaget att de otacksamma asylsökarna ställt till med bråk, skadegörelse och bränder. Polisen kallades till platsen nästan 30 gånger på två månader, berättar SVT.


  • Publicerad:
    2012-10-31 20:52