VALÅR. Jimmie Åkesson har låtit meddela att han inte tänker delta på SVT:s valvaka under kvällen på grund av att public service-kanalen valde att ta avstånd från hans uttalande under en partiledardebatt. Nu byter dessutom SVT tillfälligt ansvarig utgivare på grund av incidenten.


Jimmie Åkessons uttalande som nu leder till att SVT byter ansvarig utgivare.

Det var under SVT:s partiledardebatt på fredagen som Jimmie Åkesson (SD) fällde ett uttalande som fick Annie Lööf (C) att gå i taket och SVT att officiellt ta avstånd.

— Bara invandrare får jobb så kommer allt att lösa sig – det har de sagt hela tiden. Det händer inte, det blir inte så. Därför måste man ställa frågan varför det är så svårt för de här människorna att få jobb. Det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige och då är det svårt att få jobb, sade Åkesson.

Åkesson menade också att politikerna därför måste ”hjälpa dem att bli svenskar”.

I slutet av sändningen beslutade SVT:s ansvariga utgivare Eva Landahl att kanalen officiellt skulle ta avstånd från Åkessons ord. Detta eftersom hon menar att de strider mot den så kallade demokratiparagrafen i radio- och tevelagen som bland annat föreskriver att ”programverksamheten som helhet präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet”.

Avståndstagande fick Jimmie Åkesson och SD att gå i taket.


På grund av incidenten har SD också meddelat att Jimmie Åkesson väljer att bojkotta SVT fram tills valet är över. Därmed kommer han inte att delta på kvällens SVT-valvaka.

Dessutom har SVT beslutat att byta ut Eva Landahl som ansvarig utgivare under valrörelsens sista dagar. Så här skriver Landdahl på SVT:

För att inte valrörelsens sista dag ska skuggas av en diskussion om detta så väljer jag att lämna över utgivarskapet för de rikssända valprogrammen på valdagen, och kommer att inte delta i resten av valbevakningen. Det är viktigt att valrörelsens sista dag får handla om de sakfrågor som väljarna tycker är viktiga.

Se fredagens partiledardebatt på SVT Play.

Källor:
SVT och SD i möte efter debattbråk
Därför markerade SVT mot Åkessons uttalande i slutdebatten
Byte av utgivarskap under valdagen


  • Publicerad:
    2018-09-09 09:00