KULTUR. Den svenska kultserien ”Bert” censureras av SVT som tar bort två avsnitt från Öppet arkiv. Orsaken? Rasism.

”Bert” censureras på grund av ”rasistiska uttryck”.

TV-serien ”Bert” sändes år 1994 och följdes året därpå upp av en långfilm med namnet ”Bert – den siste oskulden”. Serien blev mycket populär och har nått kultstatus bland många svenskar.

Nu har dock SVT beslutat att ta bort två av avsnitten från playtjänsten Öppet arkiv med anledning av att innehållet ska vara ”rasistiskt”.

”Serien innehåller vissa scener med rasistiska uttryck som vi inte vill visa vår barnpublik. Därför har vi valt att inte publicera de avsnitt som innehåller denna typ av språkbruk/scener (så kallade k black-face, n-ordet och nedsättande ord om homosexuella)”, skriver Susanna Balsvik som är ansvarig utgivare för Öppet arkiv i ett mejl till TT.

Balsvik förklarar censuren med att de vill vara ”extra vaksamma” mot att barn inte ska få en insikt i hur det såg ut ”i en historisk kontext” när ”andra värderingar rådde”.

Böckerna som ligger till grund för TV-serien ”Bert” skrevs av Sören Olsson och Anders Jacobsson och har tidigare anklagats för sexism, något som blivit ändrat i nyare upplagor. Trots dessa tendenser till politiskt korrekta eftergifter anser författarna att censuren är fel:

— Samhället har förändrats mycket under tiden vi skrivit våra böcker, och vi har ändrat i dem för att de ska passa nutiden. Men när man plockar bort sådana här saker från ”Öppet arkiv”, då vill man ju styra medias utbud och vad folk är kapabla att kunna se. Jag tror inte att människor får läggas in på psyket för att de tittat på två avsnitt av ”Bert”, kommenterar Sören Olsson SVT:s tilltag.

Källa:
SVT plockar bort Bert: ”Rasistiskt”


  • Publicerad:
    2017-10-06 19:20