INRIKES. Granskningsnämnden fäller nu SVT för att man i en kommuniké tog avstånd från ett uttalande som SD-ledaren Jimmie Åkesson gjorde i förra årets slutdebatt inför valet. 

Under valets slutdebatt i SVT den 7 september förra året uppstod en mycket uppmärksammad ordväxling mellan Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Centerpartiets Annie Lööf. Åkesson uttalade sig då om integration och invandrares jobb med orden:

— Bara invandrarna får jobb så kommer allt att lösa sig, har alla de här sagt alltid. Det händer ju inte. Det blir inte så. Och därför så måste man ställa sig frågan: varför är det så svårt för de här människorna att få jobb? Jo, det är för att de inte är svenskar. De är, de passar inte in i Sverige. Det är klart, att då är det svårt att få jobb.

Uttalandet gjorde Annie Lööf rosenrasande och fick henne att dundra:

— Men hur uttrycker du dig?

Efter att debatten var slut reagerade även SVT på uttalandet.

– Det var grovt generaliserande och SVT tar avstånd från det, sa först en av programledarna i direktsändning.

SVT:s ledning beslöt därefter att gå ut med en kommuniké där man med hänvisning till den så kallade demokratiparagrafen och ”principen om alla människors lika värde” tog avstånd från SD-ledarens inlägg i debatten.

Under måndagen meddelade Granskningsnämnden, som är en del av Myndigheten för press, radio och tv, att SVT fälls för sitt agerande då det strider mot kravet om opartiskhet.

Nämnden anser att SVT lade sig i den politiska debatten på ett otillbörligt sätt och att avståndstagandet var ett politiskt ställningstagande som strider mot Public Service-avtalets krav på opartiskhet.

Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson säger att man välkomnar beslutet:

— SVT:s avståndstagande två dagar innan valet var inget mindre än en skandal.

Källa:
SVT fälls för avståndstagande vid slutdebatten


  • Publicerad:
    2019-02-18 13:40