ORWELLIANISM. Igår låstes åtta ungdomar in i ett nedlagt sjukhus. De är deltagare i en ny dokusåpa, ”Diktatorn”, som kommer sändas i SVT.

SVT-logo2

I ”Diktatorn” ska ungdomarna berövas sina fri- och rättigheter under nio dygn för att se hur de påverkas psykologiskt.

Enligt programledaren Charlotte Sifvert och massmedia är berövandet av fri- och rättigheter något helt unikt i det demokratiska Sverige. Att ungdomarna ska berövas grundlagstadgade rättigheter i hela nio dagar anses enligt Aftonbladet vara något som ”tänjer på gränserna”. Det kan dessutom vara ”helt klart farligt” enligt en psykolog som Aftonbladet pratat med.

Enligt Aftonbladet ska de medverkande ha ”handplockats för sina starka eller kontroversiella åsikter”. En med dessa ”kontroversiella” åsikter är enligt tidningen feminist.

Syftet med dokusåpan är att utbilda unga i demokrati:

– Vi ska försöka få unga att förstå vikten med demokrati, säger Charlotte Sifvert, projektledare på UR, till Aftonbladet.

Bedömare menar att Charlotte Sifvert ”bara snackar skit” och att berövandet av fri- och rättigheter är en av ”demokratins” specialiteter. Man syftar bland annat på att konstnären Dan Park i fredags berövades sina fri- och rättigheter när han dömdes till tre månaders fängelse bara för att hans konst provocerat på ”fel” sätt. Nordfronts ansvarige utgivare åtalades nyligen på grund av kommentarer som beskrev nationalsocialismen på ett positivt sätt – vilket enligt Justitiekanslern, som är en myndighet utsedd av regeringen, ska vara en olaglig åsikt.

Dessutom har alla större medier stor erfarenhet av att censurera och hänga ut oliktänkande. Exempelvis har SVT, där Charlotte Sifvert själv arbetar, infört hård censur av invandringskritiska kommentarer och försvarat detta med att det är ett sätt att ”stärka demokratin”.

Källor:
Unga spärras in och psyktestas i SVT
SVT:s nya serie: Låsa in unga på sjukhus


  • Publicerad:
    2014-04-06 18:25