PROPAGANDA SVT publicerar ett reportage om rysk medierapportering. Hävdar att Nordiska motståndsrörelsen ”ofta agerar experter” i rysk media.

Igår eftermiddag publicerade statliga SVT ett reportage på sin YouTube-kanal som de kallar ”Så rapporterar Ryssland om Sverige”. Inslaget skulle fokusera på hur ryska medier rapporterar om Sveriges inställning till Ukrainakonflikten och dess närmanden mot krigsalliansen Nato.

För att bäst få reda på detta intervjuas den rysktalande SVT-journalisten Valeria Helander, som sägs ha följt ryska nyhetssändningar länge.

Helander börjar först berätta om hur rysk media rapporterar om Sverige överlag, och konstaterar att man ofta belyser brottslighet kopplad till den utomeuropeiska massinvandringen.

— Ryska reportrar åkte ut, träffade folk. De hade ett väldigt specifikt urval av folk de träffade, hävdar Helander.

Motståndsmän i ryska expertpaneler?

Hon påstår bland annat att Nordiska motståndsrörelsens representanter ”ofta var med som experter eller vittnen till vad som hänt”, när Russia Today eller Sputnik besöker invandrarghetton i Sverige.

Samtidigt visar man upp videomaterial från en intervju som RT gjorde med en representant för Nordiska motståndsrörelsen för flera år sedan.

Synen på Sveriges Nato-ansökan

— Ämnet som dominerar nu är ju såklart Nato-medlemskapet, säger Helander.

Journalisten beskriver hur ”tonen” i ryska medier har hårdnat. Ryska medier pratar enligt henne om att de svenska och finska regeringarna har piskat upp en rädsla för Ryssland från befolkningen.

— Man hånar även Sverige lite grann och säger: ”Ingen hade väl haft några planer på att attackera er om inte ni hade gjort den här provokationen mot oss”, beskriver Helander.

Tonläget, som man ofta pratar om, beskrivs ha hårdnat efter att Sverige velat gå med i den USA-ledda krigsalliansen Nato. En krigsallians som sedan dess begynnelse hela tiden har krupit längre österut.

"All medierapportering i Ryssland är propaganda för regimen"

— Hur är det då att leva i ett samhälle där i stort sett all medierapportering är genomsyrad av ren propaganda för landets regim, frågar sig SVT:s programledarröst.

Man beskriver hur rysk media bara sänder politiskt vinklad propaganda, till skillnad från västerländska medier som man menar helt saknar politiska budskap.

Den ryska författaren Vera Efron intervjuas i reportaget, och förklarar att medborgarna i Ryssland oftast tror på allt som sägs på tv. Samtidigt menar hon att många är rädda att uttrycka sina åsikter, då man är rädd att förlora ekonomiska tillgångar eller sitt jobb.