POLITIK. I en krönika menar en av SVT:s utrikeskommentatorer att det amerikanska presidentvalet är den vite mannens sista strid och att vita heterosexuella män snart är i minoritet i USA.

Den vite mannens vinst eller förlust enligt SVT.

Den vite mannens vinst eller förlust enligt SVT.

Erika Bjerström hånar i en krönika ”den vite mannen” som hon menar varit Amerikas okrönte konung, men som snart kommer att gå en säker död till mötes då så kallade minoritetsgrupper snart kommer att vara starkare vid valurnorna.

”Han dominerade på universitet, som företagsledare eller borgmästare. Han var familjens överhuvud, han ägde slavar, han bestämde över sin fru och sina döttrar. Han var prästen i den kristna kyrkan, han var president och lagstiftare, han var skådespelaren, läkaren och idrottsstjärnan. Hjälten var en vit heterosexuell cowboy”, skriver hon.

Vidare menar hon att en hundra år lång kamp mellan den vite mannen, kvinnor och minoritetsgrupper snart har tagit ut sin rätt.

”Ett århundrade av kamp för att ge kvinnor, afroamerikaner och andra minoriteter rösträtt avspelar [sic!] sig nu i valmanskåren. I dag är det fler kvinnor än män som utövar sin rösträtt i USA”, skriver hon.

Bjerström skriver fortsättningsvis att många vita män nu är arga över utvecklingen som sker då de inte längre känner igen sig i den värld de lever i. Som exempel nämner hon att det 2011 föddes fler rasfrämlingar än vita barn i USA, något som kommer att resultera i att vita väljare är i minoritet 2044.

Trump är det sista hoppet
Krönikören menar att Donald Trump är de vita amerikanska männens sista hopp och att valdeltagandet bland vita äldre män ska ha ökat tack vare honom.

”Donald Trump har intagit scenen, gör obekymrat utfall mot latinos och muslimer, kallar kvinnor för grisar och män han föraktar för fjollor, och lovar att återställa USA till sina forna glansdagar. Långt ifrån alla vita äldre män – men tillräckligt många – reste sig lättade från soffan och vallfärdade för att registrera sig för att rösta. En del hade bojkottat valen i decennier”, skriver hon.

Bjerström tror dock inte att gruppen ”vita heterosexuella män” kommer att kunna samla tillräckligt med mankraft för att säkra sin existens. Läget är dock fortfarande osäkert fortsätter hon och uppger att 70 procent av de vita männen måste rösta på Trump för att nå en seger.

”Det är en av de sista gången [sic!] som den vite mannen som väljargrupp har chansen att utöva sin makt som just vit man. Nästa val kommer andelen vita män vara ännu färre.

Därför är årets presidentvalskampanj den vite mannens siste [sic!] strid”, avslutar hon.

Källa:
Den vite mannens sista strid


  • Publicerad:
    2016-09-27 20:00