INRIKES. SVT uppmärksammar att Sverige är ett allt mer splittrat land när det kommer till politik.

Sveriges Television har i dag lanserat Sverige möts som är ”ett projekt som erbjuder människor som har olika åsikter att träffas och samtala om engagerande frågor”.

Exempel på heta frågor som delar svenskars åsikter är enligt SVT klimat, genus och invandring. Bland annat uppmärksammas hur SD-väljaren Jan Roostal förlorat kontakten med en politiskt korrekt nära släkting samt ytterligare en vän över hans åsikter.

—  I förlängningen så tror jag det är en fara för demokratin. Just det här att man brunsmetar, man demoniserar sina meningsmotståndare. Istället för att diskutera sakfrågor, så debatterar vi hela tiden etiketter. Den kan vi inte tala med. Och du är fascist, och du är nazist, och du är främlingsfientlig, säger Roostal.

Artikeln nämner att vi lever i en allt mer polariserad tid och att frågan om invandringen är särskilt infekterad. Konflikten förstärks genom att sociala medieföretag är uppbyggda på algoritmer som sprider och förstärker de åsikter och intressen människor redan har.

Efter att nationalistiska och systemkritiska rörelser och personligheter rönt framgångar och blivit stora på internet har dock de sociala medieföretagen strypt yttrandefriheten kraftigt för dessa.

Källa:
Släkting sa upp bekantskapen efter diskussion om invandring


  • Publicerad:
    2019-09-17 20:30