BORLÄNGE. SVT avslöjar nu att Dalarna mot rasism vill motdemonstrera ”ett stenkast” bort från platsen Nordiska motståndsrörelsen ska demonstrera på den första maj i år. Uppdaterad.

Den första maj i år kommer Nordiska motståndsrörelsen att demonstrera i centrala Borlänge. Organisationen har ansökt om demonstrationstillstånd på Sveatorget, vilket innebär att Socialdemokraterna – som vanligtvis brukar hålla sin första maj-demonstration på det torget – i år får söka sig till en annan plats för att istället ge plats åt den nationalsocialistiska oppositionen.

Idag avslöjade SVT att Dalarna mot rasism, ett projekt som grundades av vänsterpartisten Daniel Riazat, har ansökt om att få hålla en motdemonstration på Jussi Björlings torg som ligger väldigt nära Sveatorget.

SVT har valt att sätta den provokativa rubriken ”Dalarna mot rasism demonstrerar ett stenkast från nazister”. Rubriken kan illvilligt tolkas som uppvigling till brott då svenskfientliga motdemonstranter har för vana att försöka kasta just stenar och andra projektiler mot meningsmotståndares demonstrationståg. Förutom att nämna ”stenkast” en gång i rubriken så upprepas ordet ytterligare två gånger i själva artikeln som skrivits av Sayna Mostofizadeh.

Uppdatering:

SVT verkar ha insett det olämpliga i att tala om svenskfientliga motdemonstrationer och stenkastning och har ändrat rubriken på sin artikel även om artikelns länkadress fortfarande visar hur rubriken tidigare löd. Stenkastning nämns fortfarande två gånger i artikelns brödtext.

SVT:s ändrade rubrik:

SVT backar om stenkastning

Den ändrade rubriken är en dålig nödlösning från SVT då den inte speglar artikelns innehåll. Den huvudsakliga nyheten i artikeln är att det ska hållas en motdemonstration på första maj, vilket tidigare inte var känt. Att Motståndsrörelsen ska demonstrera i Borlänge på första maj har däremot varit känt väldigt länge och är inte en nyhet.

Källa:
Dalarna mot rasism demonstrerar ett stenkast från nazister


  • Publicerad:
    2016-02-09 11:55