SVERIGE. SVT:s tecknade barnlåt om coola snoppar och snippor med ögonfransar har väckt reaktioner och blivit flaggad på Youtube.

SVT-programmet ”Bacillakuten” på Barnkanalen lanserade för några dagar sedan musikvideon ”Snoppen och snippan” där tecknade snoppar och snippor dansar och sjunger. Barnlåten har setts av över en halv miljon tittare på Youtube, men alla är inte entusiastiska över innehållet och Youtube har anmälts så många gånger att man måste nu logga in för att se låten, som varnas för att vara ”olämpligt för vissa användare”.

Den barnsliga låten sjunger om en snopp och en snippa som bildar ”ett härligt gäng”. Symbolerna för man och kvinna förekommer och det framgår också snoppen är en ”han” och snippan ”en tjej”. Snippan har dessutom ögonfransar och är gulligt tecknad medan snoppen har uppfattats som lite coolare.

Detta har motståndare till ett heteronormativt samhälle reagerat på. Flera har kallat låten för ”transfobisk” eftersom ”hen” lyser med sin frånvaro. Hampus Westermark skriver på Barnkanalens Facebook-sida:

Bra initiativ i grunden, men tråkigt att det ska behövas glömmas bort att alla killar inte har snopp och tvärt om. Även barn är transpersoner.

Och Sofia Fian Johansson är arg för att låten innehåller könsstereotyper:

Varför har fittan ögonfransar???? Detta gör mig så jävla förbannad, har ni på PUBLIC SERVICE inte blivit utbildade om de starkt kritiserade könsstereotyper inom animerad film och spel??? Det är just detta sjuka beteende som Anita Sarkeesian pratar om, och ni ska visa detta för BARN?!

Andra som reagerat negativt menar att barnlåten är en del av samhällets sexualisering av barn. De som försvarat låten menar däremot att könsfigurerna är harmlösa och att få protesterat mot att exempelvis programmen Paradise Hotel och Big Brother visas på tv. Eller att SVT sexualiserar barn på ett betydligt värre sätt genom att låta en vuxen transa ha ett barnprogram där ”hen” stylar barn.

SVT har besvarat kritiken via artikeln Frågor & svar om Snipp- och Snopp-låten. På frågan varför det är viktigt för barn i åldrarna 3-6 år ska lyssna på låten svarar SVT att ”med filmen vill vi på ett lekfullt sätt prata om snippan och snoppen och lära barnen varför vi har dom”.

SVT skriver också att ”vi vill självklart ta avstånd från transfobiska budskap” och beklagar sig över att ha blivit en del av transpersoners ”tuffa vardag” som är ”full av dessa oskyldiga och/eller ignoranta antaganden”. Samtidigt skriver SVT att ”det generellt ser ut såhär”.

Bacillakutens syfte är att lära barn om kroppen och kroppens funktion. Programmet har tidigare gjort låtar om andra kroppsdelar.


  • Publicerad:
    2015-01-10 11:30