INRIKES. Under gårdagen inleddes rättegången mot en rådgivare på Swedbank som stulit mer än 35 miljoner kronor, företrädesvis från sina äldre kunder.

Swedbanks rådgivare stal från sina äldre kunder. Foto: CHG (Public Domain).

En Swedbank-rådgivare som stal från äldre kunder togs på bar gärning när han skulle förstöra papper som avslöjade honom. Bankmannen förde mellan 2017 och 2019 över mer än 35 miljoner kronor till sina egna konton.

Svindlaren avslöjades av en 90-årig kund och en visselblåsare och greps av polisen i slutet av förra året. Larmet om bedrägerierna kom från en släkting till en av de drabbade som kontaktade banken.

Swedbanks säkerhetsavdelning beskriver hur man agerade på samtalet: ”Då det pekar på att ovan kund är utsatt för bedrägeri av en bankanställd åker personal till kontoret samma eftermiddag och tar banktjänstemannen ur tjänst, tar hand om hans jobbtelefon, dator och inloggningskort. Kommer även över en bunt papper som han försöker göra sig av med innan han går”.

Enligt egen utsago så riktade han in sig på personer som plötsligt fått en större summa och inte var vana att hantera pengar: ”Folk som exempelvis haft dödsfall i familjen, sårbara situationer”.

— Det är personer som har haft ett förtroende för honom och som han har utnyttjat, säger kammaråklagare Matias Garcia de las Bayonas.

— Det handlar om så mycket pengar så jag kommer absolut yrka på flera års fängelse.

Rättegången inleddes under gårdagen.

Mannen har enligt åklagaren erkänt grovt bedrägeri.

Källa:
Swedbank-rådgivare misstänks ha stulit 35 miljoner kronor från sina kunder – togs på bar gärning


  • Publicerad:
    2020-04-17 14:30